19.07.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:
İdrarda yanma hissi yaşıyor ve çok sık idrara çıkıyorsanız böbrek taşınız olabilir. Bu şikayetleriniz sürekli hale gelmişse vakit kaybetmeden uzman hekime görünmeniz gerekir.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, böbreklerde biriken kalsiyum ve benzeri küçük mineral parçalardan meydana gelir. Böbrek taşı oluşumunun en sık görülen belirtisi ise, özellikle karın bölgesinde ani bir şekilde ortaya çıkan ve aniden oluşan ağrılardır. Böbrek taşının en sık görülen belirtisi, şiddetli ağrılar görülmesidir. Bu ağrılar; böbrekte bulunan taşın, idrar yolunu tahriş edince ve genellikle de tıkayınca gelişir ve aniden başlar.
Böbrek Taşı Neden Olur?
Böbrek taşı oluşumunun en sık görülen nedenleri arasında ise, yoğun ter ve şiddetli bölgesel ağrı ile bazı ilgili hastalıklar yer alır. Böbrek taşı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunlar ise;
Genetik ve beslenme gibi önemli bazı faktörler, böbrek taşı oluşumuna neden olur
Genellikle az su içen kişilerde, taş oluşumu daha kolaylaşır. Çünkü idrar, aşırı yoğun bir şekilde konsantre şekilde gelir. Böbrek taşı oluşumunda ise, en büyük risklerden birisi az su içmektir. Çünkü bol su içmek, idrar kristal durumdayken; o kristallerin yıkanarak birikmemesini ve atılmasını sağlar
Böbrek Taşı Ne Zaman Kendiliğinden Düşer?
Böbrek taşları genellikle, kendiliğinden düşer. Bu nedenle özellikle de küçük boyutlardaki taşların, kendisinin düşmesi için bir şans tanınmak gerekir. Genellikle, taşların tedavisi; o taşın boyutuna ve yerleşimine göre de değişir.
Böbrekteki taşı tam olarak görüntüleyebilmek için, Doktor; IVP aşı verilen bir film ister. Eğer ki, taşınız kendiliğinden düşemeyecek bir durumda ise; yine pek çok tedavi seçeneği vardır. Son yıllarda, böbrek taşı için tercih edilen en iyi tedavi şekli; açık ameliyat olarak kabul ediliyordu. Günümüzde ise, teknolojik gelişmeler sonucunda böbrek taşı cerrahisini daha nadir uygulanan bir duruma getirmiştir.