15.04.2021 - 12:22 | Son Güncellenme:
Biyokimyasal çalışma, karaciğer ve böbrekler de dahil olmak üzere sağlık için önemli birkaç organ ve sistemin düzgün işleyişini değerlendiren bir dizi kan testidir.
Biyokimya Testleri Nelerdir?
Biyokimyasal çalışma aç karnına yapılabilir veya yapılmayabilir ve genellikle tam bir kan sayımı eşlik eder. Kanda bulunan glikoz, yani şeker seviyesidir. Bu test, diyabetin varlığını tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Kan kimyası testleri, bir kan örneğindeki belirli kimyasalların miktarını ölçen kan testleridir. Belirli organların işleyiş kalitesini değerlendirmeyi ve ayrıca anormallikleri tespit etmeyi mümkün kılarlar. Kan kimyası testleri de kimyasal profil olarak adlandırılabilir.
Pek çok biyokimyasal kan testi türü vardır. Enzimler, elektrolitler, yağlar (lipidler), hormonlar, şekerler, proteinler, vitaminler ve mineraller dahil kimyasalları ölçer. Çoğunlukla birkaç kimyasal aynı anda gruplanır ve ölçülür.
Biyokimyada Yapılan Testlerde Neye Bakılır?
Farklı kimyasal türlerini ölçmek için farklı analizler kullanılabilir. Size aşağıdaki yaygın kan kimyası testlerinden bazıları verilebilir. Kan, hücrelerin (kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler) ve çok sayıda maddenin yüzdüğü bir sıvıdan (plazma) oluşur.
Hematoloji, kan hücrelerinin yanı sıra pıhtılaşma faktörleri veya antikorlar gibi plazmada çözünen elementlerin analizini içerir. Bakteriyoloji ve parazitolojide, analizlerin amacı genellikle enfeksiyondan sorumludur.
Seroloji, serumun, yani hücrelerinden ve bazı bileşenlerinden sıyrılan kanın incelenmesidir. Genellikle seroloji, bir hastalığa karşı bağışıklığı, kendisine özgü antikor miktarını ölçerek değerlendirmekten oluşur.
Neden Biyokimya Testleri Yapılır?
Biyokimya testi, yaygın bir kan testidir. Genellikle düzenli bir sağlık muayenesinin bir parçası olarak kullanılır, ancak her zaman yapılabilir. Genel sağlığınız hakkında bilgi elde edilir, böbrekler, karaciğer ve tiroit bezi gibi organların işleyişini kontrol eder.
Daha sonra yapılan kan testlerinin sonuçlarının karşılaştırılabileceği kimyasal madde seviyelerini (referans değerleri) elde edilir. Biyokimyasal bir kan testine nasıl hazırlanacağınız ölçülen kimyasalın türüne bağlıdır. Gerekirse, testten önce izlemeniz gereken özel talimatlar verilir. Testten birkaç saat önce yememeniz veya içmemeniz (su hariç) istenebilir.