YaşamBir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

08.09.2008 - 00:30 | Son Güncellenme:

Gaziosmanpaşa Cebeci Mahallesi sakinleri toz altında yaşıyor, sık sık deprem oldu sanıyor. Akciğer hastalıkları da bölgede kol geziyor... Bunun nedeni ise yakındaki taşocakları

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

İstanbul’da Gaziosmanpaşa Cebeci Mahallesi sakinleri, taşocaklarında gereğinden fazla patlayıcı kullanıldığı, bunun sonucunda oluşan toz ve gürültü nedeniyle sokağa çıkamaz hale geldiklerinden şikâyetçi.
“Toz soluyup ölmek istemiyoruz” diyen mahalle sakinleri, toz nedeniyle birçok kişinin başta astım olmak üzere birçok akciğer hastalığına yakalandığını savundu.
Sultançiftliği Cebeci Mahallesi bitişiğinde bulunan İstanbul’un en büyük taşocakları ve kum döküm alanları nedeniyle mahalle sakinleri ayaklandı.
Her patlamada deprem korkusu yaşadıklarını belirten vatandaşlar, binalarının da hasar gördüğünü ileri sürdü. Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan mahalle sakinlerinden bazıları taşınırken, bazıları da eylemlerle sesini duyurmaya çalışıyor. Semt sakinleri ayrıca topladıklarını 2 bin kadar imzayı önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a, ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.
Mahalle sakinleri geçtiğimiz günlerde de çocuklarının ağızlarına maske takarak gösteri yaptı. Vatandaşlar, 17 taşocağında sulama yapılmadan zamansız ve gereğinden fazla dinamit kullanılarak oluşturulan patlamalarda oluşan toz bulutlarının özellikle yaşlılar ve çocukların ciğerlerine zarar verdiğini söyledi.

Deprem gibi patlamalar
Cebeci Mahallesi sakinlerinden Kübra Büyükorman (42) yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Uzun zamandır var olan taşocakları, 15 senedir yarattığı toz, gürültü ve sallantıyla hayatımızı zehir etti. Balkonlarımızda sürekli bir karış toz oluyor. Yıkayıp balkona astığımız çamaşırlar yarım saat içinde eskisinden kirli hale geliyor. Ayrıca sallantılar bazı binalarda çatlakların oluşmasına neden oldu. Bir şeylerin yapılması için bir binanın çökmesi mi lazım?”
Büyükorman 3 ay önce annesini karaciğere bağlı kalp yetmezliği nedeniyle kaybettiğini, doktorların hastalığın tozdan kaynaklanabileceğini söylediklerini belirtti.

‘Ruh sağlığımız bozuldu’
İlkokula giden 9 yaşındaki oğlu Yuşa’nın tozdan astım hastalığına yakalandığını ifade eden Gülşah Çalık ise şunları söyledi:
“Patlama sesi sallantıdan 5 saniye sonra geliyor. Dolayısıyla ses gelmeden sallantının deprem mi, yoksa patlama mı olduğunu anlayamıyoruz. Bu sallantılar her şeyden önce ruh sağlığımızı bozuyor. Özellikle çocuklar gece geç saatlerde olan sallantılardan çok etkileniyorlar. Üç ay önce gösteri yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne kum döktük. Bizi zorla otobüslere bindirip evlerimize getirdiler. Bir ay sonra Çevre Koruma Müdürü Ali Oktar geldi, baktı gitti. Ama bir sonuç çıkmadı”. 

‘Ailece astım hastasıyız’
Gülten Aydoğdu da (57) hem kendisinin, hem kızı Fatma’nın (30), hem de torunu Rabia’nın (12) astım hastalığına yakalandığını belirterek, “17 taşocağının 10’u Cebeci Mahallesi sınırlarında kalıyor. En çok biz etkileniyoruz. Kanserden insanlar öldü. Halen tedavi görenler var. Neyi bekliyorlar, toplu insan ölümlerini mi?” diye sordu.

Haberin Devamı

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

Camına elini sürüp oluşan toz tabakasını gösteren Gülşah Çalık, ilkokula giden 9 yaşındaki oğlu Yuşa’nın da tozdan astım hastalığına yakalandığını söylüyor.

TOZ AĞAÇLARI DA KURUTUYOR

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

Çevredeki 17 taşocağından 10’u Gaziosmanpaşa Cebeci Mahallesi sınırında. Bu yüzden en çok bu mahalle sakinlerinin camları tozlanıyor, çamaşırları kirlenip ağaçları soluyor.

Bir karış tozla, ‘sallantıda’ yaşam

Cebeci Mahallesi sakinleri geçtiğimiz günlerde çocuklarının ağızlarına maske takarak da taş ocaklarının etkisine karşı bir gösteri yaptı (en üstte). Kübra Büyükorman sarsıntıların ‘çatlattığı’ binaları gösterdi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar