06.03.2021 - 21:22 | Son Güncellenme:
Beyinde lezyon, en kısa tanımıyla beyinde yer alan bazı dokuların ya da dokuda meydana gelen hasarların anlamını taşır. Çeşitli şekil ve boyutlarda olabilirler.
Beyinde Lezyon Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Beyinde lezyonun görülen en sık belirtileri; baş ağrısı, baş bölgesinde uyuşma ve hafıza bulanıklığı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler olarak sıralanabilir. Bu belirtiler baş ya da baş bölgesinde sık sık görülüyorsa beyin sinir hastalıklarına başvurmakta fayda vardır. Sebeplerine bakıldığında ise pek çok nedene bağlı olarak görülebilir.
İlerleyici olmadığı bilinen bu lezyonlar, daha önce geçirilen bir rahatsızlık ya da hastalığın işareti olabilmektedir. Sinir sisteminin hasara uğraması sonucunda ya da oksijensiz kalma durumunda beyinde bulunan kılcal damarların tıkanıklığının sonucunda bu lekeler görülebilir. Bunların yanı sıra doğuştan da olabilir.
Aile bireylerinden herhangi birinde böyle bir rahatsızlık varsa kişide görülmesi de olağan bir durumdur. Migren, şişmanlık ve obezite, tansiyon yüksekliği, yağlı ve sağlıksız beslenme, kalp hastalıkları, boyun damar tıkanıklığı, pıhtı bozuklukları, şeker hastalığı denilen diyabet, kafa travması ve geçirilen bazı enfeksiyonlar da beyinde lezyon oluşumuna neden olan sebepler arasında yer alır.
Beyinde Lezyon Tehlikeli midir ve Tedavisi Nasıldır?
Beyinde lezyonları genellikle iyi huylu oldukları bilinen lezyonlardır. Bu yüzden kişiyi hafif belirtiler dışında zorladığı görülmez. Bu hastalığın tanısı BT ve MR görüntüleri sonucunda görülür. Teşhis için bu görüntüleme yöntemleri mutlaka kullanılmalıdır. Bu görüntüler sayesinde var olan lezyonun görüntüsü, şekli, boyutu ve yeri tespit edilir.
Enfeksiyon belirtileri görülen kişide de kan ve diğer laboratuvar testleri yapılması uygundur. Beyinde lezyonun tedavisi ise lezyon tipine bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur. Tedavinin amacı, lezyonun belirtilerini en aza indirmek, hafifletmek ya da yaşam kalitesini artırmaktır.