SağlıkBesin İçerikleri Ve Görevleri Nelerdir? Düzenleyici Ve Enerji Besinlerin İçerikleri...

Besin İçerikleri Ve Görevleri Nelerdir? Düzenleyici Ve Enerji Besinlerin İçerikleri...

24.02.2021 - 18:58 | Son Güncellenme:

Besinler, içinde bulunan vitamin ve minerallere göre üç türe ayrılır. Hiçbir katkı maddesi içermeyen organik gıdalar, düzenleyici besin olarak tanımlanır. Enerji veren besinler ise, vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılar. Her iki besin türü de insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır. Besin içerikleri ve görevleri nelerdir? Sizin için düzenleyici ve enerji veren besinlerin içeriklerini derledik...

Besin İçerikleri Ve Görevleri Nelerdir Düzenleyici Ve Enerji Besinlerin İçerikleri...

Vücudumun ihtiyaç duyduğu besinler arasında onarıcı ve yapıcı gıdalar da yer alıyor. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan ve kan akışını hızlandıran bu besinler de düzenli aralıklarla tüketilmeli. Zeytinyağı, patates, havuç ve pekmez onarıcı - yapıcı besinlere örnek olarak gösterilebilir.

Besin İçerikleri ve Görevleri Nelerdir?

1- Vitaminler:

A vitamini: Göz sağlığına iyi gelir. Ağız içi yaralarına karşı korur ve diş eti kanamalarını önler.

B vitamini: Sindirim sisteminin çok daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Saç derisindeki hücreleri yeniler. Saçların daha canlı ve parlak görünmesi için sık sık B vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.

C vitamini: Kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. Gribal enfeksiyonun yayılmasını önler. Öksürüğe iyi gelir.

D vitamini: Kansere yakalanma riskini azaltan D vitamini kemik gelişimini destekler.

E vitamini: Kilo vermeye yardımcı olur. Yağ - kas dengesini sağlar. Vücutta biriken ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.

K vitamini: Karaciğer sağlığı için tüketilmesi önerilen K vitamini, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini de yarı yarıya azaltır.

2- Proteinler:

Vücudun gereksinim duyduğu enerjinin yarısından fazlasını proteinler karşılar. Zindelik verir. Kas ve eklem ağrılarını geçirir.

3- Yağlar:

Protein çeşitleri ile birlikte vücudumuzun enerji kaynaklarından biridir. Kan akışını hızlandırdığı için vücudu sıcak tutar. Haricen kullanılan bazı yağ çeşitleri hem cilt hem saç sağlığına iyi gelir.

4- Su:

Vücudumuzun yaklaşık %70 - %75'i sudur. Su, başta böbrek ve mide olmak üzere tüm iç organların sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.

5- Mineraller:

Kalbin düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki oksijen oranını arttırır. Vitaminler ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir.

Düzenleyici ve Enerji Veren Besinlerin İçerikleri Nelerdir?

1- Düzenleyici Besinlerin İçerikleri:

Protein bakımından zengin olan düzenleyici besinler yüksek oranda B, C ve K vitamini içerir. Hiçbir tatlandırıcı ve renklendirici içermeyen organik gıdaların tamamı düzenleyici besinler içerisinde yer alır. Diğer düzenleyici besinler, laktozsuz yoğurtlar, yeşil sebzeler ve chia tohumu.

2- Enerji Veren Besinlerin İçerikleri:

Enerji veren besinler ise karbonhidrat ve mineral bakımından zengindir. Yumurta, süt, fasulye, bezelye, nohut ve meyveler, bu besinlere örnek olarak gösterilebilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar