06.07.2022 - 14:04 | Son Güncellenme:
Terapötik etkilerini de anksiyete patofizyolojisinden sorumlu olan - aminobutirik asid (GABA) - benzodiazepin reseptör kompleksi üzerinde kendilerine has bölgelere bağlayarak gösterirler.
Benzodiazepin Nedir?
1960 yılından itibaren Benzodiazepinler, anksiyete ve onunla ilgili olan diğer bozukluklar için oldukça aktif bir şekilde kullanılan önemli ilaçlardır. Etkilerinin hızlı bir şekilde başlaması ve yan etkilerinin önemli ölçüde az olması gibi özellikler ise, bu ilaçların günümüzde anksiyete bozukluklarında kullanımını sağlar.
Benzodiazepinler Ne İçin ve Nerede Kullanılır?
İlaçların anksiyete belirtileri üzerinde çok önemli etkili olsalar da, anksiyetenin temelinde yatan en önemli nedenlere etki etmedikleri için de, anksiyete tedavisinde psikoterapi destekli olan ilaç tedavisi günümüzün en iyi uygulamasıdır. Psikiyastristlerin anksiyete için en sık tercih ettikleri ilaçlardan birisi de benzodiazepinlerdir. Benzodiazepinler, aynı zamanda beyinde gama amino butirik asitin (GABA) etkilediği sinirleri de uyarırlar. GABA ise, anksiyete üzerinde önemli ölçüde azaltıcı bir etkiye sahiptir.
10’un üzerinde benzodiazepin çeşidi vardır. Aynı zamanda bunların, aralarında fark ise, daha çok etki süreleri ile yakından ilgilidir. Vücudun ilacı parçalayarak dışarı atma süresi her geçen gün uzadıkça, etkisi de bir o kadar uzun olur. Bunun yanında gece uykusunu düzenleyici bir özelliği de sahiptirler. İdeal bir benzodiazepin ise, anksiyete belirtilerini oldukça hızlı ve etkili bir şekilde tedavi eder. Aynı zamanda, gece uykusunu düzenler ve sabaha kadar da vücuttan atılarak akşamdan kalma bir his yaratmaz. Alprazolam (Xanax), Klorazepat (Tranxilene), Clonazepam (Rivotril), Lorazepam (Ativan), Diazepam (Diazem, Nervium) psikiyatride sıkça tercih ettiğimiz benzodiazepin grubunda yer alan ilaçlardır.