Herkes lavantayı güzel kokusu ve lila rengi ile bilir. Aynı zamanda, yüzyıllardır cilt bakımında çok amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Lavanta kelimesi, etimolojik olarak yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Banyo suyuna gevşetmesi ve ortama güzel koku yayması için koyulurmuş; "lavare" kelimesi yıkamak anlamına gelmekte dolayısıyla "lavender" denmiş, dilimizde ise lavanta olarak adlandırılmıştır.
Güzellik sektöründe geniş bir pazara sahip. Krem, şampuan, serum, tonik, sabun, parfüm ve yüz temizleyiciler her kadın için vazgeçilmez ürünler.
Peki, nedir bu lavanta içerikli olanların ekstra artısı?
Hoş kokusunun yanısıra sinir sistemini gevşetmesiyle biliniyor dolayısıyla herkes birazcık lavantaya hayır demez diye düşünüyorum. Uyku problemi yaşayanlara, yastığına bir iki damla lavanta yağı damlatması da aromaterapistler tarafından tavsiye ediliyor.
Lavanta yağı olmayanlar, bir parça kurumuş lavantayı yastığının altına veya baş ucuna koyabilirler. Dolaplara kıyafetlerimiz güzel koksun diye koyduğumuz küçük lavanta keseleri vardır, işte onları yastık altı yapabilirsiniz mesela!
Hatta bebeğiniz varsa, beşiğinin bir kenarına bu çok amaçlı keseden yerleştirebilirsiniz. Uykuyla birebir ilişkisi kanıtlanmış olan lavanta bakalım size de iyi gelecek mi.
Üstelik antiseptik, antibakteriyal ve anti allerjen etkisi var. Rejenerasyon yani halk dilinde; yeniden yapılandırma sağlıyor. Dolayısıyla vücutta meydana gelen yanıklara dahi iyileştirici etkisi var.
Hatrı sayılır kozmetik markaları, tonik-krem vb. ürünlerin yapımında lavantadan yardım alıyor. Değdiği yeri tamir etme vaadi veren bu bitki, ilaç sanayisinde ise akne ve egzama ilaçları yapımında kullanılıyor.
Ben de lavantayı yaklaşık iki ay önce hayatıma entegre edebildim. Gittiğim 5 saatlik aromaterapi workshopu sonucunda, akıllı bir yatırım olduğunu düşündüğüm lavanta yağı ve lavanta özlü tonik edindim.
Eğitim süresince de altı çizilen başka bir detay ise sentetik yağlardan uzak durulması gerektiği. Kolay ulaşılabilir kozmetik marketlerde çok uygun fiyatlı pek çok yağ mevcut. Fakat sizin dikkat etmeniz gereken ambalaj detayı; "uçucu yağ" tabiriyle beraber şişesi koyu renkte ve az mililitrede olmalı.
Lavanta yağı ile evinize, iş yerinize hoş koku yaymak isterseniz, bir de buhurdanlığınız olmalı. Tealight yakıp buhurdanlığınıza koyun, üzerine de azıcık su ve 3-4 damla lavanta yağı... Gerçekten fevkalade bir kokusu var ve eminim misafirleriniz gelmeden önce yaparsanız, herkes oda kokunuzun markası nedir diye soracaktır...
Lavanta toniğimle yaşadığım deneyime gelecek olursam, cildimdeki kızarıklıkları sakinleştirdiğini ve daha dinlenmiş bir ifade verdiğini gördüm. Sizin de renk eşitsizlikleriniz varsa denemenizi tavsiye ederim.
Yağ ve tonik memnuniyetimden sonra, doğal ürünleriyle bilinen yabancı bir markadan lavantalı sıvı sabun aldım. Gözlemlediğim kadarıyla banyoda ellerini yıkayıp salona doğru yürüyen misafirlerimin yarısı ellerini kokluyor ve "Sabunun ne güzelmiş" diyorlar.
Benim lavantayı kullanım alanlarım şu anlık bu kadar. Ama bundan sonra da, bendeki yeri öbür bitki özlerine nazaran öncelikli!
Yetiştirme koşullarının, ev şartlarıma uyması durumunda, evime bitkiyi toprağıyla bile alabilirim (buhurdanlığa gerek kalmaz!).
Lavanta gibi şifalı ve hoş kokulu bitkileri hayatımıza ne kadar entegre edebilirsek, bazı ufak problemler karşısında (uykusuzluk, yanık, sinek ısırığı) o kadar pratik ve doğal çözümler bulmuş oluruz. Belki siz bambaşka bir alanda kullanırsınız çayını demlersiniz.
Yeterince kimyasal ve sentetik ürüne maruz kalıyoruz dolayısıyla nerden ne kadar kar edersek, bizim için o kadar iyi diye düşünüyorum.
Lavantadan veya doğanın diğer tüm armağanlarından, sizin de bir fayda edinmenizi diliyorum...