Genel SağlıkBalık Yağının Faydaları Nelerdir? Omega 3 Deposu Balık Yağı Ne İşe Yarar?

Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Omega 3 Deposu Balık Yağı Ne İşe Yarar?

03.12.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Hayvansal yağ çeşidi olan balık yağı Omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHA açısından zengindir. Balık dokusundan elde edilen balık yağı sağlık açısından yararlıdır ve faydaları saymakla bitmez. Çocuklarda oldukça fazla kullanılan balık yağı beyin gıdası olarak tanımlanmaktadır. Balık yağı doktor tavsiyesi ile şurup veya kapsül şeklinde hap olarak kullanılabilir. Omega 3 yağ asitleri gibi yararlı yağları içeren balıklar arasında orkinos, ton balığı, mersin balığı, sardalye ve lüfer yer alır. Balık yağının yararları kadar fazla tüketildiğin de zararları bulunur bu yüzden miktarı iyi ayarlanmalıdır. Balık yağının faydaları nelerdir? diyorsanız “Omega 3 deposu balık yağı ne işe yarar?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir Omega 3 Deposu Balık Yağı Ne İşe Yarar

Balık yağı, Omega 3 yağ asidi bakımından zengindir. Balık dokusundan elde edilen D vitamini ve DHA açısından zengin bir hayvan yağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balık yağı pek çok rahatsızlığa iyi gelir.

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, insan vücudu için son derece önemli besin değeri olarak kabul edilen omega-3 yağ asidi, D vitamini gibi zengin değerlere sahip bir gıdadır. Yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa da iyi gelir. Derin deniz balıklarında çok daha fazla görünen bu besin değerinin, günümüzde önemi giderek artmaktadır.

Omega 3 Nedir?

Omega 3 yağ asidi, insan vücudunun alması gerektiği çoklu doymamış yapıda yer alan temel yağların içerisindedir. Bunlar; F vitamini şeklinde de isimlendirilir. Omega 3 yağ asidi türleri içerisinde en önemli olanlar ise; gamma linolenic asit, alfa linolenik asit, dokosahekssaenoik asit, eikosapentaenoik asit olarak sıralanabilir. Omega 3'ün eksikliği vaziyetinde insan vücudunda; cildin kuruması gibi pek çok cilt hastalıkları, artrit, astım, şeker, büyümede gerileme, kanserin bazı çeşitleri veya öğrenme eksikliği görülebilmektedir. İnsanların beslenme programına omega 3 eklemesi ya da omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı şeklinde bilinen balık yağının dışarıdan takviye olarak alınması neticesinde; hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, alerji, bağışıklık ve sinirsel bozukluklar gibi sorunların önüne geçtiğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

Balık yağı birçok açıdan oldukça faydalıdır. Genellikle kalp ve dolaşım sistemiyle ilgili olarak önerilir. Bazıları balık yağını tansiyonu veya kandaki trigliserit (kolesterole bağlı yağlar) oranını düşürmek için kullanır. Balık yağı ayrıca kalp rahatsızlıkları ve krizini önleyici olarak da bilinir.

Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular balık yağının kolesterolü gerçekten düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir. Ancak elbette aşırı tüketim söz konusu olduğunda kalp krizi riskini de artırdığı açıkça görülmektedir.

Balık beynin gıdası olarak bilinir çünkü balık tüketen bazı insanlarda depresyona, dikkat eksikliğine ve diğer bilişsel rahatsızlıklara iyi geldiği görülmüştür.

Bazıları balık yağını göz kuruluğu ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığına tedavi amaçlı tüketmektedir.

Kadınlar balık yağını ağrılı adet dönemlerini engellemek, göğüs ağrılarını dindirmek ve düşük, yüksek tansiyon, erken doğum gibi hamilelikte görülebilecek sorunlara karşı tercih etmektedir.

Balık yağı ayrıca diyabet, astım, gelişim bozuklukları, hareket bozukluğu, disleksi, obezite, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesine çare olarak kullanılır. Balık yağı bazı durumlarda kalp nakli sırasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında yer alan yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları için de önerilir. Koroner arter baypas ameliyatı için ise kan damarlarının kapanmasını önlediği bilinmektedir.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir Omega 3 Deposu Balık Yağı Ne İşe Yarar

Balık Yağı Hangi Balıklarda Daha Çok Bulunur?

Vücudumuzun balık yağı ihtiyacı direkt olarak balık yiyerek ya da besin takviyeleri şeklinde alınarak giderilebilir. Omega 3 yağ asitleri gibi yararlı yağları içeren balıklar arasında orkinos, ton balığı, mersin balığı, sardalye ve lüfer yer alır.

Balık yağ asitleri direk olarak balık yiyerek elde ediliyorsa balığın hazırlanma biçimi oldukça önemlidir. Izgarada pişirilmiş veya fırınlanmış balık kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir ancak kızarmış ya da sandviç yapılmış balıklar hem bu yağ asitlerinden yoksundur hem de kalp krizi riskini artırır.

Balık yağı Çocuklar İçin Faydalı Mı?

Harward Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda EPA ve DHA’nın hamilelikte çok önemli olduğunu ortaya koymuştur. DHA, cenin ve bebeğin normal gelişimi için beyin zarının yüzde 15-20, retinanın da yüzde 30-60’ının oluşmasına yardım eder. Hamileliğin özellikle son 3 ayında anneden bebeğe önemli ölçüde Omega-3 yağ asitleri iletilir. Son yapılan çalışmalarda kanında Omega-3 yağ asitleri seviyesi düşük olan çocukların büyük ölçüde davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve sağlık problemlerinin yaşadığı belirtilmiştir.

Balık Yağı Çocuğun Boyunu Uzatır mı?

Balık yağı, içerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için direkt "Boy uzatır" değil, "Boy uzamasına dolaylı bir şekilde katkı sunar" demek daha doğrudur. 

Balık Yağı Takviyeleri

Balık yağı takviyeleri genelde orkinos, somon ve ton balığı gibi yağ asitleri yönünden zengin balıklardan elde edilir. Bozulmalarını engellemek için genelde içlerine az miktarda E vitamini de eklenir. Ayrıca kalsiyum, demir veya A, B1, B2, B3, C veya D vitaminiyle de zenginleştirilmiş olabilir. Doktor tavsiyesiyle kapsül ve şurup formunda üretilen balık yağlarına başvurulabilir.

Balık Yağı Kilo Yapar Mı?

Günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan balık yağının, kilo vermek isteyenler tarafından da kullanıldığını görmekteyiz. Balık yağı, kilo yapma konusunda olumsuz bir etki yaptığı görülmediği gibi kilo vermek isteyenler için de uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Derin deniz balıklarında daha fazla zengin besin değerlerinin olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde çıkan birçok balıkta da bu besin değerlerini göremediğimiz için uzmanlar, balık yağı için takviye edici gıdaların alınmasını önermektedir. Siz de eğer balık yağı tüketerek kilo alırım korkusu yaşıyorsanız, uzmanların kilo vermede balık yağı önermesine kulak vererek bu korkularınızdan uzaklaşabilirsiniz. Kendiniz için ve sevdikleriniz için düzenli olarak balık yağı tüketimini sağlayarak sağlığınız için güzel bir adım atabilirsiniz.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir Omega 3 Deposu Balık Yağı Ne İşe Yarar

Detaylı bilgi için tıklayın.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar