22.03.2021 - 13:38 | Son Güncellenme:
Bağırsak yapışması düzenli olarak işlevini yerine getiren bağırsakların işlevini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar. Bağırsak yapışması mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sindirim sistemi hastalığıdır. Tüm yaşlarda ortaya çıkabilen bir hastalık olarak bilinir. Özellikle bebeklerde bu durum daha fazla risk teşkil eder.
Bağırsak Yapışması Nedir?
Bağırsakların iç içe geçmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta adeta bağırsaklar bir dürbün gibi iç içe geçmiştir. Bağırsak yapışması rahatsızlığının tam olarak nedeni de belli değildir. Özellikle kabızlık ya da ishal gibi hastalıkların uzun süre sürmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Bağırsak Yapışması Neden Olur?
1) Kabızlık
En sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalıklarından olan kabızlık tuvalete çıkamama sorunudur. Kabızlık sonucunda kişide bağırsaklar işlevini yerine getiremez. Bunun sonucunda ise boşaltım sistemi yeterince iyi çalışmaz. Uzun süreli devam eden kabızlık probleminde bağırsak yapışması görülebilir.
2) İshal
İshal de yine sık karşılaşılan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Uzun devam eden ishal sonucunda da bağırsak yapışması görülebilir.
Bağırsak Yapışıklığı Belirtileri Nelerdir?
1) Karında Şişkinlik
Bu hastalığın en önemli belirtileri arasında karında şişkinlik görülür. Karında ki şişkinlik önemli ölçüde artmıştır. Şişkinlik özellikle yemeklerden sonra iyice artar.
2) Dışkıda Kan
Dışkı esnasında bağırsak yapışması olduğundan dolayı kan görülebilir. Dışkıda kan önemli bir belirti olarak bilinir.
Bağırsak Yapışıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Genel cerrahi uzmanları tarafından bu hastalık tedavi edilir. Bunun için ilk olarak mide sondası hastanın midesine takılır. Mide sondası ile birlikte mide içerisinde yer alan sıvılar dışarı atılır. Damarlardan ise bir takım serumlar verilir. Bu şekilde sıvı eksikliği giderilir. Bağırsakların daha iyi çalışması amaçlanmış olur.