19.04.2021 - 14:47 | Son Güncellenme:
Ülkemizde bağ bozumu genelde sonbahar mevsimlerinde yapılmaktadır. Ancak her zaman üzümler aynı günde toplanmamaktadır. Çoğunlukla Eylül sonu Ekim başı gibi bağ bozumu yapılmaktadır. Tarihin değişken olmasının sebebi iklim koşullarına bağlı olarak üzümlerin erken ya da geç olgunlaşmasından kaynaklanmaktadır.
Bağbozumu Nedir, Ne Zaman Yapılır?
Bağbozumu terimi, üzüm bağlarındaki son üzümün de toplanması ile birlikte artık bağda üzüm kalmaması olarak ifade edilebilir. Bağbozumu, üzümlerin toplanma zamanı olarak da bilinmektedir. Hasadın başlaması ile birlikte yoğun bir şekilde üzümler toplanmaya başlar.
Bağbozumu işlemi üzümün son olgunlaşma döneminde yapılan bir işlemdir. Bunun yanında bu işlem her yörede farklı gelenekler ile yapılmaktadır. Bağbozumu sırasında üzümler bağ makasları ya da bağ bıçakları ile toplanmaktadır. Sonrasında ise bu üzümler küfelere veya sepetlere doldurulur.
Üzümler kullanılış amaçlarına göre ayrılır ya da kurutulur. Bağbozumu dönemi yörelerde festival tadında gerçekleşmektedir. Davullu zurnalı eğlenceler düzenlenir. Eski zamanda yaşayan insanlar bağbozumu dönemi için üzümler gelin oldu tabirini kullanmaktaydı.
Bağbozumu Hangi Mevsimde Olur?
Bağbozumu zamanı genellikle Eylülün ortası gibi başlamaktadır. Ancak üzümlerin hepsinin toplandıkları gün aynı değildir. Üzüm bağlarına verilen değerler Yunan mitolojisine kadar uzanmaktadır.
Ülkemizde turizm sektörünün gelişmesi ile birlikte bağbozumu dönemleri daha da canlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bağbozumu döneminde olgunlaşan üzümler bağ bıçağı ya da bağ makası ile özenle kesilmektedir.
Büyük bağlarda bu işlemler pek çok kişinin katılımı ile olmaktadır. Üzümler kullanış amaçlarına göre sirke ya da şarap olarak değerlendirilebilmektedir. Bir kısım üzümler de yine kullanış amaçlarına göre fabrikalara gönderilmektedir.