SağlıkAyak Baş Parmak Ağrısı Neden Olur? Ayak Başparmakta Hareket Kısıtlılığı (Halluks Rigidus) Nedenleri Nelerdir?

Ayak Baş Parmak Ağrısı Neden Olur? Ayak Başparmakta Hareket Kısıtlılığı (Halluks Rigidus) Nedenleri Nelerdir?

01.03.2021 - 17:45 | Son Güncellenme:

Ayaklar, vücudun en çok yıpranan bölümlerinden biridir. Gün içinde sürekli çorap ve ayakkabı içinde kalıyorlar. İlerleyen yaşlarda ayak başparmak ağrısı kendini gösterebiliyor. Bu ağrı, çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Kişinin yaşam kalitesi düşüyor. Bu ağrıya sebep olan nedenleri öğrenip, buna göre yaşamınızı düzenleyebilirsiniz. Ayak başparmak ağrısı, hareket kısıtlılığı hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Ayak Baş Parmak Ağrısı Neden Olur Ayak Başparmakta Hareket Kısıtlılığı (Halluks Rigidus) Nedenleri Nelerdir

Ayak başparmak ağrısı, yanlış ayakkabı seçiminden olabileceği gibi sağlıksal bir sorundan kaynaklanabilir. Bunun sonucunda başparmakta hareket kısıtlılığı (halluks rigidus) oluşabilir. Bu hastalığa tıp dilinde ayak başparmak kireçlenmesi adı veriliyor.

Ayak Başparmak Ağrısı Neden Olur?

İlerleyen yaşlarda ayak başparmağında hareket kısıtlılığı, kemik çıkıntılar, ayakkabı giyememe gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Sağlık sorunları veya yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle özellikle başparmak daha çok olumsuz etkileniyor.

Zamanla ayak başparmağında kireçlenme, hareket kısıtlılığı oluşuyor. Oluşan bu hastalığa halluks rigidus (sert parmak) adı veriliyor. Tarak kemiği ile parmak kemiği arasındaki kıkırdak dokusunun aşınması, buna bağlı olarak eklem çevresinde kemik çıkıntılar oluşması parmak hareketini kısıtlıyor. Bunun sonucunda da başparmakta ağrı oluşuyor.

Ayak Başparmakta Hareket Kısıtlılığı (Halluks Rigidus) Nedenleri Nelerdir?

1-Osteoartrit (yaygın kıkırdak aşınması hastalığı)
2-Eklemi ilgilendiren parmak kırıkları ve ciddi yaralanmalar
3-Romatizmal hastalıklar
4-Kötü ayakkabı seçimi
5-Gut hastalığı (kanda ürik asit yüksekliğine bağlı yumuşak doku kireçlenmesi)
6- Yapısal anormallikler (ayak arkında azalma veya artma, yayvan ayak vs.)

Halluks Rigidus Nasıl Teşhis ve Tedavi edilir?

Halluks rigidus ilerleyen bir hastalıktır. İlerleyen dönemlerde ağrı dayanılmaz şekilde artmakta, eklem hareketi yok denilecek şekilde azalmaktadır. Hastalığın erken teşhisi, kolay tedavi edilmesini önemli kılıyor. Hastalığın erken döneminde; ağrı, eklem hareketlerinde azalma olarak bilinen sertlik, çömelme veya koşma gibi aktivitelerde zorlanma, atak dönemlerinde şişme ve kızarıklık görüldüğünde doktora görünmelisiniz.

Ayak başparmağınızda, ağrı, sertlik, hareket kısıtlılığı hissettiğinizde Ortopedi bölümüne başvuruyorsunuz. Ortopedi uzmanı muayene ve film sonucuna göre tedavi yöntemini belirliyor.

Hastalığın erken teşhisinde;
- Ayakkabı değişikliği (geniş uçlu ayakkabı seçimi),
- Metatarsal pad kullanımı,
- Aktivite düzenlemeleri,
- İlaç tedavisi (Non-steroidal anti-enflamataur ilaçlar),
- Ağrılı ve kızarık dönemlerde buz, fizik tedavisi uygulanıyor. Ağrının arttığı atak dönemlerinde kortizon enjeksiyonu uygulanabiliyor.

Hastalığın aşamasına bağlı olarak cerrahi yöntem önerilebiliyor. Erken dönemde eklem tıraşlanması (çeylektomi) yapılabiliyor. Geç dönemde ise protez cerrahisi veya daha sıklıkla uygulanan eklem dondurma (artrodez) cerrahisi uygulanabiliyor.

Eklem dondurma birçok hasta için korkutucu görünebilir. Bu tedavi, eklem kıkırdağının tamamen aşındığı, parmak hareketlerinin çok kısıtlandığı durumlarda uygulanıyor. Kemiklerin birbirine sürtmemesi, parmağın uygun pozisyonda kalması için eklem kıkırdakları temizlenip, kemikler birbirine sabitleniyor.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar