Düğün takıları kime aittir?

Yakın tarihe kadar düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından ve kime takılırsa takılsın KADINA BAĞIŞLANMIŞ sayılmakta idi. Bu kapsamda düğünde takılan ziynet eşyaları, hangi ailenin taktığına ya da geline mi damada mı takıldığına bakılmaksızın TMK 220 gereğince kadının kişisel malı olarak kabul ediliyordu. Ancak Yargıtay bu konuda köklü bir değişikliğe gitti. Bu değişiklik sonrasında ziynet eşyalarının kime ait olacağı da artık netlik kazandı. Bu kapsamda;

- Düğünde takılan ve kadına özgü ziynet eşyaları (bilezik, bileklik, kelepçe, kolye ve küpe setleri) kadına ait olmaya devam edecektir. Nitekim kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir.

Haberin Devamı

- Kadına özgü olmayan ziynet eşyaları ise (Cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın, gram altın) eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemiyorsa onların paylı mülkiyetinde sayılmaktadır. Nitekim MK 222/2’da ”Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır” denilmektedir. Dolayısıyla kadına ait olmayan gremse, reşat, tam, yarım, çeyrek, gram altınların, hangi eşe ait olduğu ispat edilememesi halinde eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu kabul edilmektedir. Bu tür ziynetlerin kendisine ait olduğunu iddia eden tarafın, güçlü ve inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.

Bize göre düğün videosunda erkeğe takılan ziynet eşyaları tespit edilebiliyorsa bu ziynet eşyalarının artık erkeğe ait olduğu ispat edilmiştir. Yine düğün videosunda kadına takıldığı tespit edilen çeyrek, yarım, tam, gram gibi ziynet eşyalarının da kadına ait olduğu ispat edilmiştir. Ancak düğün sırasında bir çantada toplanan ziynet eşyalarının, kime ait olduğu artık ispat edilemediği için bu ziynetlerin eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu kabul edilmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda ziynet eşyalarının iadesine dair işlemlerin yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Bu konuda Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin güncel içtihadında şu değerlendirmelere yer verilmiştir:

“Kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir. Aksi halde, eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır.

Somut olayda, varlığı ispatlanan tel bilezik ve işlenmiş bilezikler kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olup, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir. Ancak varlığı ispatlanan gremse, reşat, tam, yarım, çeyrek, gram altınlar ise kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayıp, hangi eşe ait olduğu ispat edilememesi halinde onların eşlerin paylı mülkiyetinde olduğunun kabulü gerekir. O halde mahkemece yapılacak iş, taraf tanıklarından eşler arasında ziynet eşyalarına yönelik bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet olup olmadığı etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılması, tanık beyanlarının çelişmesi halinde gerektiğinde yüzleştirme yapılmak suretiyle çelişkinin giderilmeye çalışılması, tüm deliller birlikte değerlendirilerek, kadına özgü olan ziynet eşyalarının kişisel mal olmadığının davalı koca, kadına özgü olmayan ziynet eşyalarının kişisel mal olduğunun ise davacı kadın tarafından güçlü ve inandırıcı delillerle ispatlanması halinde sonucuna göre, aksi halde kadına özgü olmayan ziynet eşyalarının eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu kabul edilerek ziynet alacağı ve ziynetlerle ödenen konut kredisi nedeniyle artık değere katılma alacağının belirlenmesi olmalıdır.”(Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 2020/949 E., 2020/5378 K., 24.09.2020)

Haberin Devamı

Görüleceği üzere düğünde takılan takıların kime ait olduğu konusu aydınlığa kavuşmuştur. Bu kapsamda düğünde takılan ve kadına ait olduğu tespit edilen ziynet eşyaları yine kadınındır. Kadına ait olmayan ziynet eşyalarının ise hangi eşe ait olduğunun düğün videoları, düğün fotoğrafları ve tanık anlatımları gibi delillerle ispat edilmesi gerekir. Aksi durumda hangi eşe ait olduğu inandırıcı ve kesin delillerle ispat edilemeyen ziynet eşyaları, eşlerin paylı mülkiyetinde kabul edilmektedir.

Daha fazla bilgi almak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.yasaroksuz.av.tr

Sağlıklı Günler

Avukat Yaşar ÖKSÜZ