Genel SağlıkAşırı terleme tedavisinde kullanılan yöntemler

Aşırı terleme tedavisinde kullanılan yöntemler

08.03.2019 - 15:55 | Son Güncellenme:

Aşırı terleme problemi hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Transplant Cerrahı Doç. Dr. Erkan Yıldırım, bu problemin tedavisinde kullanılan yöntemleri sizler için anlattı.

Aşırı terleme tedavisinde kullanılan yöntemler

Terleme; vücudumuzun iç ve dış uyaranlara karşı cevabı sonucu gelişen fizyolojik bir süreçtir. Ancak aşırı terleme bazı sağlık sorunlarının sebebiyeti olabilir. Aşırı terleme problemi hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Transplant Cerrahı Doç. Dr. Erkan Yıldırım, bu problemin tedavisinde kullanılan yöntemleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Aşırı terleme bir hastalık mıdır?

Beyinden mekanizması bilinmeyen bir aşırı kimyasal deşarj olur, bu da ter bezlerini uyararak aşırı terlemeye neden olur. Çoğunlukla durup dururken aşırı terleme meydana gelir, eller-ayaklar-baş boyun-yüz damlar ve/veya akar tarzda terler. Yüzde kızarma da bazen eşlik edebilir; blushing terleme olmadan da meydana gelebilir.

Aşırı Terlemenin nedenleri neler?

Bazı hastalıklar (kanser, diyabet, troid hastalıkları, bazı psikiyatrik hastalıklar, vb) sonucu meydana gelebilir. Çoğunlukla belirgin bir sebep yoktur. Bazen aşırı stres ve kaygı da terlemeyi tetikler. Aşırı acı, baharatlı, soğan ve sarmısak yenmesi de aşırı terlemeye sebep olabilir.

Tanı Nasıl Konur?

Hastanın muayenesinin yapılması ve şikayetlerinin dinlenmesi ile tanı konur. Aşırı terleme tespit edilen hastaların mutlaka öncelikle endokrinoloji, psikiyatri ve dermatoloji muayeneleri tamamlanarak başka bir hastalığının olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu tedavi seçenekleri yeterli kontrolü sağlamadığı durumda cerrahi tedavi seçeneği hastaya detaylı anlatılmalıdır. Hastanın karar vermesi için acele edilmemelidir, detaylı düşünmesine imkan ve zaman verilmelidir.

Haberin Devamı

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Botoks, bazı bitkisel tedavi seçenekleri, akupunktur, meditasyon ve hipnoterapi tanımlanmış ve uygulanıyor olsa da cerrahi dışı tedavi seçeneklerinin başarısı düşük veya belli kısa sürelidir. Aşırı terlemeye çözüm olarak piyasada satılan ve sunulan birçok ürünün başarı oranı az, geçici veya yok iken yan etkileri de çok yüksektir. Doktora danışmadan asla bir ürün alıp uygulamayın.
Aşırı terleme için “cerrahi çözüm” mevcuttur. Başarı oranı oldukça yüksektir (*Klipsli ETS sempatektomi ameliyatı olan %90 hastada) ve bu etki kalıcıdır; bir çalışmada 12 sene sonra bile %60’dan fazla hastada terlemenin olmadığı raporlanmıştır.

Klipsli ETS Sempatektomi ameliyatı nedir?

Kapalı bir ameliyattır, aynı seansta her iki tarafa da işlem yapılmaktadır. Koltukaltından 2 küçük delikten girilerek, terleme bölgesine dal veren sempatik sinire klips yerleştirilerek o yol kapatılmaktadır. Bu şekilde beyinden gelen kimyasal deşarj ter bezlerine ulaşamamaktadır ve terleme önlenmiş olmaktadır.

Haberin Devamı

*Yan etki olarak başka bölgede (hastaların %80’inde hafif/orta düzeyde ve hastaların %3-5’inde şiddetli) terleme olmaktadır. Buna “reaktif terleme”denmektedir; bu da ya tıbbi olarak bir ilaçla – sürekli kullanılmalıdır- ya da yine kapalı “sinir birleştirme ameliyatı” ile %75 hastada ciddi rahatlama sağlamaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar