İnsanoğluyuz hep bir şeyler ister dururuz. İstemek güzeldir, ne istediğini ve neden istediğini biliyorsan eğer. Yoksa bugünün dünyasına kapılıp bitmez tükenmez isteklerimizin mızmız çocuğu olmak çok kolay.
Gerçekten bir şey istediğimizi nereden anlayacağız? Evet, ben bunu neden istiyorum? Elde edince ne olacak? İşte, önemli ve can alıcı nokta burası... Konumuz zayıflamaksa ki öyle… :) Zayıflayınca ne olacak, ne elde edeceksiniz? Hayatınızda ne değişecek? Neden zayıflamak size iyi gelecek? Lütfen kâğıt kalemi alıp yazın. Öyle kolayca kafadan birkaç cümle geçirerek olmaz, yazın bakalım. Cesaret edin, alın kâğıdı kalemi yazın. Yazmak çok şey fark ettiriyor. Ne hissedeceksiniz, ne yapacaksınız, neler hayatınıza girecek, neler çıkacak, en az yirmi maddeli bir liste yapın. Bakalım yeteri kadar sebebiniz var mı? Bazen tek bir sebebiniz vardır ve o sebep öyle güçlüdür ki hedefinizi “GÜM” diye tam ortasından vurursunuz.
Bu yazdıklarınızın içinden en çok hangisi sizi ateşliyor, en çok hangisi size heyecan veriyorsa o sizin baş motivasyon kaynağınız olacaktır. Bu sebebe ulaşmış gibi hep heyecanda, zevk noktasında tutun kendinizi. Her atıştırma ya da öğünden önce bu sebebinizi hayal edin. Yoldan dönmek istediğiniz kriz anları olduğunda yine bu sebebinizi hatırlayın; sebebiniz yola devam etmenizi sağlayacaktır.
Geçenlerde bir okurum beni aradı. “Arzu Hanım, kitabınız ‘Fark Et, Uygula, Değiş'i okudum. Çok güzel, bana çok iyi geldi” dedi. Ben de “harika, çok sevindim. Nasıl, uygulamaları yaptınız mı” diye sordum. Cevap şu: “Evet Arzu Hanım, hepsini kafamdan yaptım ama defterime yazmadım.” Doğal olarak “neden” diye sordum, çünkü çalışma defterini de kitabın içine eklemiştim; egzersizler daha kolay ve düzenli bir şekilde yapılsın, kişi kendini defterinden takip edebilsin diye. Aldığım cevap şuydu: “Herhalde yazarsam gerçekten değişeceğim diye korktum.” Bu ne demektir, biliyor musunuz? Bilinç seviyesinde değişmek isterken bilinçaltının durumunu koruması için direnç göstermesidir. Yüzleşmeden korkmaktır. Eğer değişmek istiyorsanız, başarmak istiyorsanız yazacaksınız, kendinizi kâğıda dökeceksiniz. Deneyimlerimle konuşuyorum, gerçekten yazan ve tekrarlayan kazanıyor.
Evet, şimdi en yakınınızdaki kâğıdı ve kalemi alın; yazmaya başlayın. Sonra defterinize geçirirsiniz. Kendinize başarmak için en azından on tane, güçlü neden yazın.
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu