MAYMUN İŞTAHI

Çalışmalarımda kişilerin, kendilerini beyinlerinde nasıl tanımladıklarını farketmeleri ve olumsuz buldukları yanlarını güçlendirmeleri için isim analizi yaptırırım. Hepimizin isminin genel bir sözlük anlamı vardır, bir de bizim kendi beynimizde adımıza yüklediğimiz anlamlar vardır. Adınız Ayşe ise şöyle bir açılım yapabilirsiniz;

Ayşe güler yüzlüdür, güzeldir, samimidir, çok konuşur, hareketlidir

Ayşe kıskançtır, kararsızdır, tembeldir, MAYMUN İŞTAHLIDIR !

Kişilerin kendilerine yüklediği bu '' maymun iştahlı '' olma tanımlaması o kadar fazla ki , ben neredeyse sevgili memleketim insanının % 90' nının MAYMUN İŞTAHLI olduğuna inanacağım :)

Haberin Devamı

Geçmişime baktığımda bu tanımlama bana da hiç yabancı gelmiyor. Ben de çocukken '' Arzu çok maymun iştahlı'' denildiğini hatırlıyorum ve uzun bir müddet de kendimi öyle kabul edip, öylede yaşadım. Ta ki 24 yaşında girdiğim iş yerinde, 3 yıl sonra hala aynı iş yerinde çalışıyor olduğumu fark edene kadar. Aslında o zaman bunu fark eden de ben değildim, etrafımdaki insanların bu sefer '' Arzu çok azimli, sabırlı, tuttuğunu bırakmıyor '' gibi yorumlar yapmasıydı. Bir an ne oluyor? Ben kimim? Hangisi gerçek? gibi sorgulamalar yapmaya başladım. Tabiiki sonrada seçimimi işime yarayacak, beni ileriye götürecek '' Arzu'' dan yana yaptım :)

Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken gözden kaçırdıkları en önemli nokta; bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde çocukların konsantrasyon, odaklanma sürelerinin belirli aralıklarla yavaş yavaş arttığıdır. Üç-dört yaşında bir çocuktan 30 dk. konsantrasyon beklemeniz doğru olmaz. Özellikle 6 yaşına kadar çocuklar pek çok şeyi denemek, tanımak isterler. Bir şeyden başka bir şeye atlamak çocuğun doğasında vardır. Ebeveynler bunu '' Bizim çocuk maymun iştahlı'' diye tanımlamaya başladığında çocuğun bilinçaltı da bunu kabul eder. Ve bilinçaltının görevi kabul ettiği şeyi sürekli olarak gerçekleştirmektir.

İkinci bir etken de çocuğun zaten odaklanma sürecinin kısa olduğu 0-6 yaş arasında çocuğa çok fazla seçenek sunulmasıdır. Çok sayıda alınan oyuncaklar, kıyafetler vs. çocuğun ordan oraya atlamasını tetiklemektedir. Ayrıca da bir doyumsuzluk, tatminsizlik, memnuniyetsizlik durumu oluşturur.

Haberin Devamı

Eğer siz de kendinizi '' maymun iştahlı '' ya da '' çabuk sıkılan'' gibi tanımlıyorsanız bunu tekrar bir gözden geçirin. Hayatınızı '' maymun iştahlı'' olarak geçirmek zorunda değilsiniz :)

Muhakkak başlayıpda bitirdiğiniz, yarım bırakmadığınız ya da yıllardır severek yaptığınız bir şeyler vardır. Onların bir listesini yapın. Kendinize şu soruyu sorun '' hiç mi bitirdiğim bir iş yok'', '' hayatımda uzun süreli yaptığım, tamamladığım işler muhakkak vardır'' diye düşünün. İlk okulu bitirmediniz mi? Liseyi ? Kaç yılldır çocuğunuza bakıyorsunuz? Örgü örmek, kitap bitirmek,...... ...gibi bitirdiğiniz işleri hatırlayın.

Kendinize ''MAYMUN İŞTAHLI'' genellemesi yapmak yerine '' bazı işleri yarım bırakıyorum'' da diyebilirsiniz. Belkide ilgi alanınıza girmeyen işleri yapmaktan hoşlanmadığınız için yarım bırakıyorsunuzdur.Ve bundan sonra bir işe başlamadan önce onu gerçekten isteyip istemediğinizi, ona ulaşmakla ilgili arzunuzun, motivasyonunuzun yeteri kadar yüksek olup olmadığını düşünerek başlamayı ya da başlamamayı seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

NLP' nin dediği gibi '' o yaptıysa ben de yapabilirim'' evet '' ben yaptım siz de yapabilirsiniz'' Kendinize yüklediğiniz anlamları değiştirmek sizin elinizde, her zaman dedğim gibi '' kendinizi dönüştürmeyi seçebilirsiniz''...

Sevgiyle ilerleyin

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com