Düşüncelerinizi kim kontrol ediyor?

Evrensel yasalar iki ye ayrılır: İlki “insan eliyle yapılmış yasalar”dır. Bunlar, trafik kurallarından tutun kanunlar, geleneklerimiz ve âdetlerimize kadar uzanır. İkincisi ise “doğal yasalar”dır. Doğal yasalar da kendi arasında ikiye ayrılır: Fiziksel yaslar ve zihinsel yasalar. Fiziksel yasalar yer çekimi gibi çok daha net bir şekilde bilinip ölçülebilir. Zihin yasaları ise sadece deneyimler, sezgiler ve bunların ne işe yaradığını görmekle kanıtlanabilir.

Bugün birinci zihinsel yasa olan “kontrol yasası”ndan söz etmek istiyorum. Eğer kendinizi dolayısıyla hayatınızı kontrol ediyorsanız daha olumlu ve mutlu bir insan olursunuz. Yok, kontrolü dışarıya yani diğer kişilere ve olaylara bırakmışsanız sorunlu ve mutsuz bir hayat yaşarsınız. Psikoloji bilimi bunu “kontrolün merkezi” teorisiyle açıklar. Kontrolün dışarıda olduğuna inanıyorsanız yani kendinizi kontrol edemiyorsanız kaygı, stres, gerilim, psikosomatik hastalıklar hayatınızda sıklıkla olacaktır.

Haberin Devamı

İşin aslı hiçbir durum ve olayın bizim duygu ve düşüncelerimize hâkim olamadığıdır. Herkes kendi içsel durumuna göre o olayla ilgili kendi algısıyla hareket eder, tepki verir. Eğer kontrolün sizde olduğu gerçeğini kabul ederseniz dışarıdaki kişilerin söylemlerine, davranışlarına ve olayların durumlarına göre hareket etmekten vazgeçersiniz. Bazen direnç göstermeyi bırakmak, bazen de o an yaptığınız davranıştan farklı bir davranışa geçmeniz kendi kontrolünüzü elinize almanızı sağlar.

Düşünsenize bir esir kampına düşen veya hapishaneye giren insanların yemeleri, içmeleri, yıkanmaları, okumaları, her şeyleri kontrol altına alınıyor. Ancak siz teslim olmadıkça düşünceleriniz asla kontrol altına alınamaz. Düşüncelerinizi kontrol ederek duygu ve davranışlarınızı da kontrol edebilirsiniz.

Dışarıdaki olay ve kişilere göre ruh halinizi belirliyorsanız kontrol yasasına karşı gelerek dış dünyanın sizi kontrol ettiğine inanıyorsunuzdur. Sizce bu ne kadar doğru? Böyle bir düşünce size daha fazla acıdan başka bir şey getirmez. Şikayet eder, söylenir, boyun eğer ya da sürekli isyankar haller içinde olursunuz.

Haberin Devamı

Eğer sık sık kendinizi şu cümleleri söylerken ya da düşünürken buluyorsanız “dikkat” derim:

- ....... olsaydı ben de şöyle olurdum (ya da yapardım, başarırdım vs.).

- Keşke ....... olmuş olsaydı o zaman ben de ...... olurdum (yapardım, ederdim).

- O bana böyle yaptığı için .... o olay olduğu için ben bugün böyleyim.

Artık düşüncelerinizi duygularınızı, davranışlarınızı ve dolayısıyla hayatınızı kontrol etme zamanı… :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com