Beynimdeki Tekrar

Bir kadın eşiyle çok problem yaşıyormuş, sürekli kavga ediyorlarmış ve en sonunda bir uzmana gitmiş. Durumu anlatmış, kocasıyla ilgili tüm şikâyetlerini söyleyip içini dökmüş. Uzman “bu çok kolay halledilecek bir şey, yapmanız gereken tek şey, size vereceğim çayı eşiniz eve gelmeden 5 dakika önce demlemek ve o geldiğinde çaydan bir yudum alıp 15 dakika ağzınızda içmeden tutmak. Çay bitene kadar her yudumu 15 dakika ağzınızda tutun ki işe yarasın” demiş. Kadın çayı alıp eve gitmiş uzmanın söylediklerini yapmış. Bir hafta sonra tekrar görüşmeye geldiğinde “harika bir şey oldu, ben çayı içtim eşim değişti, hiç tartışmadık bu hafta” demiş.

Haberin Devamı

Sen değişirsen dünya değişir diye boşuna dememişler. Aldığımız sonuç hep aynıysa yaptıklarımızı değiştirmekte fayda var. Ortada bir tartışma, bir kavga, geçimsizlik varsa hiçbir zaman bundan tek bir kişi sorumlu değildir. İstenmeyen durumda bir süreklilik varsa tekrarlar var demektir. Sorun yaşanmadan önceki adıma bakın, neyi aynı şekilde yapıyorsunuz ki arkasından aynı sorun can buluyor hayatınızda? Bazen yukarıdaki örnekte olduğu gibi çok konuşmak, bazen hiç konuşmamak ya da tekrarlanan başka bir eylem…

Sorun ortaya çıkmadan önceki tekrarlarınızı bulursanız tekrarı değiştirdiğiniz anda sorun da ortadan kalkacaktır. Aynı davranışı tekrarlayarak istediğiniz sonucu alabilseydiniz zaten bu bir tekrar olmazdı. Eğer istediğiniz sonucu alamıyorsanız yaptığınız şeyi, verdiğiniz tepkiyi değiştirin. Farklı bir şey deneyin. Yoksa şikâyetleriniz de tekrara girecektir.

Şimdi sürekli şikâyet ettiğiniz bir şey varsa o noktadan yavaş yavaş geriye gidin ve hangi davranışları tekrar ederek bu sorunu desteklediğinizi fark edin.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com