20.10.2016 - 14:31 | Son Güncellenme:
Apandis, kalın bağırsağa bağlı olan, parmağa benzer bir organdır. Apandis tıkandığında bakteri bu alanda çoğalmaya başlar ve enfeksiyon ortaya çıkar. Buna apandisit de denilir. Apandisitin belirtileri arasında yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, ishal ve karın bölgesinin sağ alt çeyreğinde şiddetli ağrı bulunur. Apandisite benzeyen hastalıklar da mevcuttur ve benzer belirtilere yol açabilirler. Apandisitin tedavisi için ameliyatla apandis organının alınması gerekir.
Apandisite benzeyen hastalıklardan biri yersinioz enfeksiyonudur. Bu bakteriyel enfeksiyon genellikle bakteriyi içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle başlar. Pişmemiş etler, pastörize olmayan süt ve su bakteriyi içerebilir. Yersinioz belirtileri arasında yüksek ateş, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma mevcuttur. Yetişkinlerde ve daha büyük çocuklarda karnın alt sağ çeyreğinde ağrı görülebilir.
Periyodik ateş sendromu ırsi bir problemdir ve karın ağrısıyla beraber ateş epizotlarının yaşanmasına sebep olur. Ateş ve ağrı tekrarlayan cinstendir ve enfeksiyonlar, stres, adet dönemleri sendromu tetikleyebilmektedir. Karın ağrısı bazen çok şiddetli olabilir ve apandisite benzeyebilir. Dolayısıyla bazı hastalarda ağrıdan kurtulmak için apandisit ameliyatı yapılmaktadır.
Sindirim kanalındaki gaz ağrısı da apandisite benzer belirtiler oluşturabilir. Gıdaların sindiriminden açığa çıkan gaz ve yutulan fazla hava bu probleme sebep olur. Bağırsakta veya midede gaz sıkışması, karın ağrısı, şişkinlik, gaz çıkarma ve geğirme gibi belirtilere neden olur. Bazı kişilerde kalın bağırsağın sağ yanında ağrı yaşanabilir. Bu şiddetli ağrı da apandisin enfeksiyonunu andırabilir.
Doğurgan olunan yıllarda, kadınlarda her ay yumurtalıklardan bir yumurta çıkar. Yumurtanın çıkması sırasında yumurtalıktan bir kist de ortaya çıkabilir. Bu kist patlayabilir ve çok şiddetli karın ağrısına sebep olabilir. Eğer kisti içeren sağ yumurtalık ise ağrının yeri karın bölgesinin sağ alt çeyreği olacaktır. Dolayısıyla over kistleri de apandisite benzeyen hastalıklar arasında sayılabilir.
Kalın bağırsağın iç yüzeyinde divertikül adı verilen kesecikler oluşabilir. Eğer dışkı ve bakteriler bu divertiküllerin içinde sıkışırlarsa enflamasyon ve enfeksiyon ortaya çıkar. Bu hastalığa divertikülit adı verilir. Divertikülitin belirtileri arasında ani ve şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateş bulunmaktadır.