03.02.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:
Apandisit, en kolay tanımıyla kalın bağırsaktan 8-9 cm kadar uzanan bir doku tüpünün iltihabıdır. Bir diğer adı kör bağırsak olarak da bilinir.
Apandisit Belirtileri ve Apandisit Kimlerde Görülür?
Apandisit, 2 yaşından küçük kişilerde görülmez. Görülme olasılığı daha çok 10-30 yaş arasıdır. Belirtileri ise; karnın sağ tarafında ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı ya da kusma, gaz ateş, şiş göbek (gazla karıştırılır) olarak sıralanabilir. Daha az görülen belirtilerinde ise; karın ağrısı olmadan önce gelen kusma, kabızlık ya da ishal, kramp girmesi, sırtta ağrı ve ağrılı idrara çıkma olarak sıralanabilir.
Apandisit Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın en yaygın ve kesin çözümü ameliyatla apandisitin alınması işlemi olacaktır. Apendektomi, apandisitin cerrahi bir işlemle alınması anlamını taşır. Laparoskopik veya açık ameliyat tercihleri vardır. Her iki ameliyatta da anestezi uygulanmaktadır. Laparoskopik (kapalı) ameliyat diğerine göre daha çok tercih edilir çünkü iyileşme süreci açısından daha kolaydır. Ameliyat esnası ise şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Apandisit alınmasından birkaç hafta sonra tam anlamıyla iyileşme sağlanır. Fakat ameliyattan 6 hafta sonraya kadar ağır ve yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Laparaskopik ameliyatın avantajı iyileşme süresinin kısalığıdır. Çoğu kişi apandisit ameliyatı sonrası 24-48 saat içinde taburcu edilebilir. Operasyondan sonra gereken durumlarda birkaç gün ağrı kesici kullanılması uygundur. Ameliyat sonrasında kabızlık görülebilir, bol sıvı tüketilmelidir.