Editörün SeçtikleriAnkara yemekleri...

Ankara yemekleri...

12.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ankara yemekleri...

Ankara yemekleri...


       İstanbul kadar olmasa da kozmotpolit bir yapıya sahip olan Ankara, eski bir yerleşim bölgesi olması nedeniyle zengin bir kültüre ve mutfağa sahip. Ünlü Ankara evlerine bakınca, bunların mutfaklarının yapı ve işlev bakımından değişik tarzları göze çarpıyor.
       Bu mutfakların bir köşesine yerleştirilen ve musandere adı verilen iki katlı kiler, üst kısmı soğan, patates, pastırma, sucuk gibi yiyeceklerin, alt katlar ise turşu, pekmez, yağ küplerinin saklanmasına olanak verecek biçimde tasarlanmış. Duvarlarda reçel kavanozları, mutfak kaplarını taşıyan raflar, bir başka köşede ocak ve tandır olurmuş. Kuzu tenceresi, tavuk tenceresi, börek tavası gibi, kullanılan yiyeceğe göre isimler alan mutfak malzemeleri yemek zenginliğinin başka göstergesi. Eski Ankara yemeklerine bakınca beslenmenin dengeli ve zengin olduğu anlaşılıyor. Et çok özel bir yere sahip. En ünlüsü yanında cacık ya da zerdali hoşafı ikram edilen Ankara tavası. Sonra köfte ve sebzeli kebaplar geliyor. Börekler de önemli; Ay böreği, nevzime, pazar böreği en bilinenleri. Çok özel yeri olmasa da yörenin çorbaları da kendine yetecek düzeyde. Toygar, pirinç ve yoğurtla yapılan, üzerine de kızdırılmış yağ ve yörede yetişen tahrin ismindeki baharat dökülen, en bilinen çorba.
       Özel dolmalara da rastlanıyor. Kavrulmuş yumurta, soğan ve bulgurla hazırlanan iç malzemenin haşlanmış efelek yapraklarına sarılmasıyla yapılan efelek dolması, Halep dolması ve yalancı dolma bu kategorinin önde gelenleri. İç Anadolu bölgesinin tahıl konusundaki zenginliği yemek çeşitlerinde de ortaya çıkıyor. Yayım adı verilen ev makarnası ve tarhana kışlık yiyeceklerin temelini oluşturuyor. Gözleme, bazlama ve gömme adı verilen hamurişleri de hâlâ yaygın olarak yapılıyor.
       Divan Lokantası yöresel zengin tatları yeniden gündeme getirmek için sıklıkla haftalar düzenliyor. 21 Ekim’e kadar da Ankara Yemekleri Haftası var. Ankara tava, börülceli bulgur pilavı, yarma çorbası, kaşık atması, zerde, batak helvası mönüdeki birçok yemekten bazıları.

     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
       Fırında Sebzeli Tavuk, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat 15’
       Malzemeler: 4 tavuk budu, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 soğan, 1 patlıcan, 1 kabak, 2 domates, 2 dolmalık biber, 3 diş sarmısak, tuz, karabiber
       Hazırlanışı: Kabakları kazıyın. Patlıcanları alacalı soyun. Sebzeleri halka halka doğrayın. Tavuk butlarını kızdırılmış sıvı yağda ters yüz edip kızartın. Fırın tepsisinin dibine kızarmış tavukları, üzerine halka doğranmış soğan, kabak ve patlıcanları sırasıyla dizin. Küp doğranmış domatesleri sebzelerin üzerine yayın. Aralara sarımsakları serpiştirin. Tereyağı parçaları atın. Yarım bardak su ilave edin. Tepsinin üzerine alüminyum folyo yayın. Çatalla delikler açın. Orta ısılı fırında bir saat pişirin. Son 15 dakika folyoyu tepsinin üzerinden alın.

     ÂGÃœNÃœN MÖNÃœSÃœ
     Â

  • Fırında sebzeli tavuk
  • Bulgur pilavı
  • Cacık
  • Meyve

  • Vücut Kitle Ä°ndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKÄ° HESAPLA
    Yazarlar