Genel SağlıkAnevrizma belirtileri

Anevrizma belirtileri

06.05.2015 - 11:02 | Son Güncellenme:

Özellikle aniden “Bıçak saplanması” şeklinde gelen baş ağrıları beyin kanamasının işareti olabilir.

Anevrizma belirtileri

Birçok insan migren ve baş ağrısından şikayetçi. Kimi zaman baş ağrısı kronik olsa da kimi zaman da aniden ve şiddetli bir şekilde gelebiliyor. Özellikle aniden “Bıçak saplanması” şeklinde gelen baş ağrıları beyin kanamasının işareti olabilir. Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Talat Kırış ‘’Anevrizma kanamasındaki baş ağrısı çok şiddetli olur. Hastalar bu ağrıyı “Başıma balyozla vuruyorlar” şeklinde tarif eder. Anevrizma kanamasını tetikleyen iki önemli faktörden biri sigara diğeri ise yüksek tansiyon. Sigara içmek kanamayı arttırır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması da anevrizmanın kanamasına neden olabilir’’ diyor.

Haberin Devamı

Anevrizmayı kanamadan tespit etmek mümkün

Anevrizma damar duvarının zayıf noktasında baloncuk gelişmesidir. Bu durum daha çok damarların ikiye ayrıldığı bölgelerde oluşur. Damarın değişik katları vardır. Bu katlardan birinde olan zayıflık sonucunda yavaş yavaş balon büyür. Anevrizma kanaması olduğunda çok riskli bir durum ortaya çıkar. Hastaların neredeyse yarısı kaybedilir. Ancak bugünkü tanı yöntemleriyle anevrizmayı kanamadan tespit etmek mümkün.

En tipik belirti ani ve şiddetli baş ağrısı

Anevrizma kanaması olan kişi diğer baş ağrılarıyla kıyaslanamayacak şiddette ağrı çeker. Neredeyse her insan hayatında bir kez baş ağrısı çekmiştir. Fakat anevrizma kanamasındaki baş ağrısı çok şiddetlidir. Hastalar bu ağrıyı “Başıma balyozla vuruldu”, “Kafamın içinde bomba patladı” ya da “Aniden bıçak saplandı” şeklinde tarif eder. Kanama dışında da anevrizmalar özellikle büyük boyutlara ulaştığında etraftaki sinirlere ya da boyun dokusuna bası yaparak bulgu verir.

Haberin Devamı

Mr anjiyo ve Bt anjiyografiyle tanı konulabilir

Anevrizmanın oluşumunu bugün için engellenemez. Ancak oluşmuş bir anevrizma mr anjiyo, bt anjiyografi teknikleriyle tanı konulabilir. Anevrizmalarda başlıca iki türlü tedavi yöntemi vardır. Biri damarın içinden girilerek yapılan anjiyografi yöntemdir. Diğeri de cerrahi tedavidir. İki yöntemde de beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarından ve nöroradyologlardan oluşan bir ekip bir araya gelerek hasta için en yararlı yöntemin ne olduğunu araştırmalıdır.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ameliyatlar daha başarılı geçiyor. En önemli gelişmelerden biri anevrizma mikroskopuna eklenen anjiyografi. Bu yöntemle ameliyat sırasında verilen bir maddeyle hastanın damarlarını, kılcal damarlarını, anevrizmanın yapısını görmek mümkün oluyor. Anevrizmayı kapattıktan sonra da anevrizma kapanmış mı, kapanmamış mı anevrizmadan çıkan kılcal damarlar sağlam mı değil mi bunlar görülebiliyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar