16.01.2017 - 13:40 | Son Güncellenme:
“Tiroid bezi ürettiği hormonlar vasıtasıyla vücuttaki metabolik süreçlerin hemen hepsini etkiler. Tiroid rahatsızlıkları, hiçbir tedaviye ihtiyaç duymayan küçük, zararsız guatrdan (büyümüş bez) hayatı tehdit eden kansere kadar geniş çeşitliliğe sahiptir. En yaygın tiroid sorunları tiroid hormonlarının anormal üretilmesini içerir. Çok fazla tiroid hormonu, hipertiroidizm olarak bilinen bir duruma neden olur. Yetersiz hormon üretimi ise hipotiroidiye yol açar. Etkileri rahatsız edici olsa da, çoğu tiroid problemi doğru tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Tiroid tedavisi ise tiroidin çeşidine ve kişilerde neden olduğu sorunlara göre belirlenir.”
Hipertiroidizm nedeni ve etkileri
“Her tür hipertiroidizm, tiroid hormonlarının aşırı üretilmesinden kaynaklanır, ancak durum çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Çok fazla tiroid hormonu üretimi Graves hastalığına yol açar. Tiroid bezinde gelişen nodüller, vücudun kimyasal dengesini bozan tiroid hormonları salmaya başlar. Bezin aşırı hormonları sızdırmasına neden olan tiroidenflamasyonu, genellikle birkaç hafta sürer, ancak aylarca devam edebilen geçici hipertiroidi ile sonuçlanabilir. Tiroid bezinde hipofiz bezi arızaları veya kanserli büyüme nadir de olsa hipertiroidizme yol açabilir.
Tiroid nodülü ve kanser tedavisi
“Tiroid nodülleri, tiroidinizde oluşan katı veya sıvı dolu topaklardır, boynunuzun tabanında, göğüs kemiğinizin hemen üzerinde bulunan küçük bir bezdir. Tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğu ciddi değildir ve semptomlara neden olmaz. Tiroid bezi kanseri oldukça nadirdir ve yaklaşık %5 tiroid nodülünde görülür. Kanserli oldukları belirlenene kadar birkaç yıl boyunca bir veya birden fazla tiroid nodülü olabilir. Tıbbi muayene ile teşhis edilinceye kadar çoğu zaman tiroid nodülü olduğu bilinmez. Bununla birlikte, bazı tiroid nodülleri görülebilecek kadar genişleyebilir, yutmayı veya solumayı zorlaştırabilir. Tedavi seçenekleri ise sahip olduğunuz tiroid nodül türüne bağlıdır.”
Tiroid nodülü kanserli değilse ameliyat gerekmez
“Biyopsi iyi huylu bir tiroid nodülünüz olduğunu gösterirse, doktorunuz sadece durumunuzu izlemeyi önerebilir, bu durum genellikle belirli aralıklarla fizik muayene ve tiroid fonksiyon testleri yaptırmanız demektir. Ayrıca nodül büyürse başka bir biyopsiniz olması muhtemeldir. İyi huylu bir tiroid nodülü değişmeden kalırsa, ameliyata ihtiyacınız olmayabilir. Bu durumda tiroid hormon tedavisi uygulanır. Bu, hap formunda aldığınız sentetik bir tiroksin türü ile iyi huylu bir nodül tedavisini içerir.
Amaç, ek tiroid hormonu sağlamak, hipofizde, tiroid dokusunun büyümesini uyaran daha az TSH üretmek üzere sinyal gönderir. Bazen iyi huylu nodülde de ameliyat gerektirebilir, özellikle nefes almayı veya yutmayı zorlaştıracak kadar büyükse. Ameliyat aynı zamanda geniş multinodüler guatrlı hastalar için, özellikle guatrlar hava yollarını, özofagusu veya kan damarlarını tıkadığında düşünülür. Biyopsi ile belirsiz veya şüpheli olarak teşhisi konan nodüllerin cerrahi olarak çıkartılması gerekir; bu nedenle kanser belirtileri açısından incelenebilir.”
Ameliyatsız tiroid tedavi teknikleri
“Tiroid nodülü tiroid hormonları üretiyorsa, tiroid bezinizin normal hormon üretim düzeylerini aşırı yüklüyorsa, hipertiroidi tedavisi önerebilir. Bunların başında radyoaktif iyot tedavisi gelir. Aşırı işlevli adenomları veya multinodüler guatrları tedavi etmek için radyoaktif iyot kullanılabilir. Bir kapsül veya sıvı halde alındığında, radyoaktif iyot, tiroid beziniz tarafından absorbe edilerek nodüllerin küçülmesini vehipertiroidizm belirtileri ile semptomlarının genellikle 2-3 ay içinde geçmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda, hipertiroidizm semptomlarını azaltmak için anti-tiroid ilaçları önerilir.”
Prof. Dr. Yeşim Erbil “Radyoaktif iyot veya anti-tiroid ilaçlarıyla tedavi seçeneği edilemezse, tiroid bezininameliyatla alınması gerekebilir. Kanserli nodül tedavisi genellikle ameliyatla tedavi edilir. Tiroid dokusunun büyük bir kısmı, total tiroidektomi denilen teknikle cerrahi olarak çıkarılır. Tiroidektomiden sonra vücuda gerekli miktarlarda tiroid hormonu sağlamak için levotiroksin ile yaşam boyu sürecek bir tedaviye ihtiyacınız olur.”