Genel SağlıkAlerji genetik olabilir mi?

Alerji genetik olabilir mi?

28.05.2013 - 17:32 | Son Güncellenme:

Uz. Dr. Doğan Birgül, alerjik hastalıklardan korunmanın yolunun doğal beslenmeden geçtiğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Alerji genetik olabilir mi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklardan artış görülmekte. Uzmanlar bunun, mevsimsel olarak yaşanan artışın yanı sıra tükettiğimiz gıdalardan da kaynaklandığını söyledi. Genetik şifresiyle oynanmış gıdaların alerjik hastalıkları tetiklediğini belirten uzmanlar alerjinin artık çağımızın hastalığı haline geldiğini belirtti. Doğan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uz. Dr. Doğan Birgül, alerjinin son yıllarda artış göstermesinin en büyük nedeninin GDO’lu gıdalar olduğunu belirterek, “Bulunduğumuz mevsim itibariyle alerjik hastalıklar çok fazla miktarda görünmekte ve çağın hastalığı haline geldi. Alerji vücudun kendini koruma mekanizması. Alerji bazen ciltte bazen burunda bazen gözde bazen de tüm vücutta görülebilir. Alerji yeni mi çıktı hayır eskiden buyana vardı. Alerjinin artmasının nedeni mevsimsel olduğu kadar son yıllarda olan genetik şifresiyle oynanmış gıdaların tüketilmesiyle alerjide büyük artış oldu. Bu GDO’lu gıdalar alındığı vakit vücut bu maddeleri tanımadığı için bunlara karşı bir reaksiyon gösteriyor. Bunun için genç nesil’in alerji bakımından çok sıkıntılı dönemler başlıyor. Alerjik hastalıklar vücudun aynı zamanda bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Bağışıklık sistemi tüm vücudu enfeksiyon hastalıklarından koruyor” diye konuştu.

Alerjik hastalıklardan korunma yolunun doğal beslenmeden geçtiğini anlatan Birgül, “Alerjik hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler başında doğal beslenmek geliyor her gıdanın mevsiminde alınması lazım turfanda meyve sebzelerden uzak durulması lazım. Neredeyse tüm gıdaların GDO’su ile oynanıyor ve bunlar fiziki olarak daha düzgün olsun diye haşerelerden korunmak için tarım ilaçları kullanılıyor. Tarım ilaçları da vücut için alerjiktir. GDO ile oynamakta bir alerjiyi uyandırır” dedi.

En çok ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor

Alerjinin her mevsimde görülebileceğini ancak bahar ve yaz aylarında bu sayının artış gösterdiğini dile getiren Uz. Dr. Doğan Birgül, “Alerjinin en sık olduğu dönemlerin başında ilkbahar ayları geliyor. Çünkü çiçekler yeni açıyor polenler oluyor bunlar da hem burundan hem gözden giriyor dolayısıyla mümkün olduğu kadar bu dönemlerde alerjik olanların sokağa bile çıkması lazım.en fazla polen kavak ağaçlarından kaynaklanmaktadır. Bunun için belediyelerden kavak ağacı ekilmesinin önlenmesi ekilmiş olanların ise belli bir zaman içerisinde sık budanarak polen yaymasının önlenmesini öneriyoruz” dedi.

Ekmek alerjisi çok yaygın

Sürekli tüketilen gıdaların alerjiye neden olduğunu söyleyen Birgül, Türk insanın en çok alerji gösterdiği gıdaların başında ekmeğin geldiğini söyleyerek, “Yediğimiz gıdalar içerisinde de alerjiye neden olan gıdalar var bunları sayacak olursak özellikle çocukların yememesi gereken gıdalar yumurta, çikolata, çilek, kuruyemiş, acılı baharatlı gıdalar portakal mandalina ve domates bunlar en çok alerjiye neden olan gıdalardır. Türkiye de en çok alerji en çok ekmeğedir. Çünkü Türk insanı ekmeği çok tükettiği için buna karşı alerji ortaya çıkıyor.çünkü bir gıdayı ne kadar çok tüketirseniz zaman içerisinde alerji yapma özelliği vardır” diye konuştu.

"Alerji genetik bir hastalık"

Uz. Dr. Doğan Birgül, hemen her insanda görülebilen alerjik hastalıkların aynı zamanda genetik bir hastalık da olduğuna dikkat çekerek, “Alerji aynı zamanda genetik bir hastalıktır. Bazı ailelerde alerjiye bir yatkınlık bulunmakta. Bu tip bir ailenin çocuğunun daha küçük yaştan itibaren alerjen maddelerden uzak durması lazım. Eğer alerji olursak bunun tedavisinde nasıl bir yol izleneceğine gelirsek ilk olarak alerjen maddelerden uzak durulacak ve bunun yanı sıra ilaç tedavide uygulanabilmekte. İlaç tedavisinde ise en dikkat edilmesi gereken ise ilaçlara olan alerjidir örneğin penisilin alerjisi öldürücü bir alerjidir. Kişinin herhangi bir ilaca karşı alerjisi varsa onun kimliğine işlenmeli ve bir doktora gidip ameliyat olacağı zaman ilaca karşı alerjik olduğunu söylemesi lazım. Söylenmediği taktirde tamiri mümkün olmayan ölümle sonuçlanabilen olaylara neden olabilir” dedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar