SağlıkAile hekiminizi değiştirmeyi düşünenler dikkat! Bunları belirtmeniz gerekiyor

Aile hekiminizi değiştirmeyi düşünenler dikkat! Bunları belirtmeniz gerekiyor

28.07.2023 - 14:58 | Son Güncellenme:

Aile hekimi, bölgesinde bulunanların sağlık durumlarını tedavi eden, inceleyerek düzenli olarak tarama yapan doktordur. Kendi alanını aşan uzmanlık gerektiren tedavi gerektiğinde hastayı ilgili birime yönlendirmektedir. Dahili tıp bilimlerine dahil olarak değerlendirilen aile hekimliği bir tıp disiplini olarak tanımlanabilmektedir. Aile hekimliği hastalara koruyucu sağlık hizmeti ve tedavi amaçlı sağlık hizmetleri vermektedir. Aile hekiminizi değiştirmeyi düşünüyorsanız bunları belirtmeniz gerekiyor. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aile hekiminizi değiştirmeyi düşünenler dikkat Bunları belirtmeniz gerekiyor

Aile hekimi, hastalara koruyucu sağlık ve tedavi amaçlı sağlık hizmeti veren tıp doktorudur. Tıbbi bir uzmanlık dalı olan aile hekimliği ise tüm tıp branşlarında olduğu gibi uygulama ve araştırıp, geliştirme uzmanlığıdır. Bir klinik branş olan aile hekimliğinde her yaştan insana koruyucu sağlık hizmeti verilmektedir. Aile hekimi, hastalıkların gelişmeden önlenebilmesi için koruyucu sağlık ve düzenli taramalar yapmaktadır.

Haberin Devamı

Aile Hekiminizi Değiştirmeyi Düşünüyorsanız

Herkesin çok önemli bir Tıp Doktoru olan aile hekimini değiştirme hakkı bulunmaktadır. Aile hekiminizden memnun değilseniz, değiştirmek istiyorsanız, bunu yapabilme hakkına sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Aile hekimi değiştirebilmek için geçerli nedenlerinizin olması önemlidir. Olağan koşullarda aile hekimi değişikliği yapabilmek için;

İkametgah adresinizin değişmesi gerekmektedir.

Aile hekiminizden şikâyetçi olmanız gerekmektedir. Ancak ile hekiminizi değiştirdiğiniz vakit, en az 3 ay aynı aile hekiminde kalmanız gerekmektedir.

Bunları Belirtmeniz Gerekiyor

Aile hekiminizi değiştirebilmek için, İl Halk Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezlerinde dilekçe doldurulması gerekmektedir. Bu dilekçeyi yeni Aile hekimliğinize vermeniz yeterli olacaktır. 15 iş günü içinde işleminiz sonuçlanmış olacaktır. Aile hekimi değişikliği yapacağınız birime dilekçenizi göstermeniz yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Aile Hekimi Değiştirmeyi Neden İstiyorsunuz?

Mesleğinde eksiklik mi hissediyorsunuz?

Yaklaşımını doğru mu bulmuyorsunuz?

Ya da başka nedeniniz mi var? Aile hekimi değiştirme işlemi E-Devlet üzerinden yapılamamaktadır. Fakat aile hekiminizin kimlik bilgileri ve çalışma yeri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Aile Hekiminizi Haksız Yere Değiştirmek İstiyorsanız

Aile hekiminizi değiştirebilmek için geçerli nedeniniz var mı? Haksız yere mi değiştirmek istiyorsunuz. Aile hekimleri hastalarına en iyi hizmeti verebilmek için çaba harcamaktadır. Gerek tıp uzmanlığı, gerekse meslek sürecinde geliştirdiği tecrübesi nedeniyle güvenle çalışmaktadır.

Siz de bu konuda kendilerine yardımcı olmanız gerekmektedir. Aile hekiminizi değiştirebilmek için dolduracağınız formda yeni seçiminizi bildirmeniz gerekecektir.

Aile hekiminizi değiştirmeyi düşünenler dikkat Bunları belirtmeniz gerekiyor

Herkesin Her şeye Hakkı Vardır!

Her yaştan hastanın aile hekimi değiştirme hakkı vardır. Aile hekiminin de kendi haklarını koruma hakkı bulunmaktadır. Ancak hakkını ararken başkasına haksızlık etmek de doğru değildir. Aile hekimi, tıp alanında bulunan diğer branşlar gibi yüksek eğitim alarak yetişmektedir. Sektörde çalışırken de bilgi birikimi ve tecrübesini geliştirmektedir. 

Haberin Devamı

Aile Hekimini Değiştirebilme Koşulları Nelerdir?

Aile hekimi değiştirme hakkı herkesin bulunmaktadır. Ama zorunluluk bulunmamaktadır. Hasta doktor arasında kurulan güçlü bağlılık nedeniyle uzun yıllar aynı aile hekimiyle çalışılabilmektedir. Aile hekimi değiştirebilmek için geçerli nedeniniz olması gerekmemektedir. Kendi isteğiyle seçimi yaparak değişiklik yapabilirsiniz. 

Aile Hekimliğinde Yazlık Durumu

Yaz dönemlerinde yazlık bölgelere ya da seyahate gidenler içinde aile hekimi hizmeti hakkı vardır. Böyle durumlarda orada 3 aydan fazla kalınacak ise sağlık hizmeti alabilmek için misafir hasta seçimini kullanabilirsiniz. Yazlıkta ve uzun seyahatlerde Aile Hekimliğine bir dilekçe vererek geçici hizmet alabilirsiniz. 

Taşınma Durumunda Aile Hekimi Değişir mi?

Aile hekimini değiştirmek kişinin isteğine bağlıdır. Aynı aile hekiminde kalabilir ya da değiştirebilirsiniz. Aile hekimi değiştirme koşulları arasında şikayet ve ikametgah değişimi önde gelmektedir. Aile hekiminize erişebilir uzaklıktaysanız ve değiştirmek istemiyorsanız, size bağlıdır. Aynı aile hekiminden sağlık hizmeti almaya devam edebilirsiniz.

 

Yazarlar