15.04.2021 - 14:44 | Son Güncellenme:
Açık havada kurutulacak olan keresteler için göz kararı olarak her 2.5 cm’lik ahşap kalınlığına bir yıl kuruma süresi veriliyor. Bu yaklaşım ile değişkenlerin sadece birkaçını hesaba katılır. Ama kerestenin hava ile kurutulması için gerekli olan zaman, yatırımının anlaşılması için başlangıç noktasıdır.
Ağaç Nasıl Kurutulur?
Ağaç kurutma işlemi, ağaç işleri ve kaliteli kereste için çok önemlidir. Kurutma işlemi olarak da isimlendirilen bu yöntem ile ağacın nem oranı düşürülür ve ahşabın dayanıklılığını da önemli ölçüde arttırır.
Odunların hava alacağı bir yer seçmeniz gerekir. Açık havada, kereste yığınlarını koyacak kadar büyük bir alana ihtiyacınız olacak. Ama çok güneş alan bölgeyi seçmek için uğraşmamalısınız. Çünkü ahşabı çok çabuk bir şekilde kurutmak, bitmiş ürünün kalitesini önemli ölçüde düşürür ve ürünlerin dayanıklılığını önemli ölçüde azaltır. Açık ve hafif gölgeli bir alan bularak bu alanda ağaçları kurutmaya çalışmanız gerekir. Gölgeli bir alan yoksa gölgelik oluşturmak için bir kendi imkanlarınız ile bir çatı oluşturabilirsiniz.
Ağaç Kurutma Teknikleri ve Yöntemleri Nelerdir?
Ağaçların, ormanda kesildikten sonra ya da kereste haline geldikten sonra mutlaka kurutulması gerekir. Eğer ağaç kurutulmazsa bunun iki sakıncası vardır. Bunlardan ilki, ağacın çürümesi diğeri ise, çalışmasıdır.
Kurutma işlemi, ağacın bünyesinde bulunan suyu gövdeden uzaklaştırma işlemidir. Fakat bu işlem mutlaka kontrollü ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde kerestede bozulmalara, çarpılmalara, çatlamalara da neden olabilir. Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise,
Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir.
Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.