06.07.2022 - 13:20 | Son Güncellenme:
Hipofiz bezinin arka kısmından yani nörohipofiz bölümünden salgılanan iki hormondan birine ADH hormonu denir. ADH hormonu insana kan basıncını düzenlemesinde yardımcı olur.
ADH hormonunun salgılanması vücutta belirli emir komuta zincirinin tamamlanmasıyla gerçekleşir. Bu hormonun sentezlenmesi olayında görevli beynin bir bölümünde bulunan bazı özel sinir hücreleridir. Hücreler beyinden emir aldıklarında bu hormonu kan dolaşımı alanında depo eder. Hormon algılandığında insan vücudundaki su miktarı artar. Doğal olarak da böbreklerde hazırlanan idrar miktarı azalmış olur.
ADH Hormonu Ne İşe Yarar?
ADH hormonun ne işe yaradığı maddeler şeklinde aşağıda verilmiştir:
- İdrarla atılan suyu tutar, kan sıvısına dahil eder.
- Kan basıncını düzenler.
- Damarlarda dolaşan kan hacminin normal sınırlar dahilinde tutulmasında görevlidir.
- Hormon vücutta su tutulmasını sağlar.
ADH Hormonunun Eksikliği Neden Olur?
ADH hormonu gereken miktardan daha az salgılandığında hormon eksikliği söz konusu olur. Hatta bu eksiklik bazı şeylere neden olur. İdrar miktarının artması, idrar renginin berrak olması, kan basıncının düşmesi gibi çeşitli etkiler vücutta görülür.
Peki bu hormonun eksik olmasına neden olan şey nedir sorusunun cevabını ise çok fazla su içilmesi oluşturur. Bir insanın ortalama olarak günde içmesi gereken su miktarı vardır. Bu miktar aşıldığından kişi günlük kullanımından çok fazlasını tüketmiş olur. Bu da ADH hormonunun eksilmesine neden olur.
ADH Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Önce bir insanın neden ortalama olarak tüketmesi gereken suyu içtikten sonra bu oranın yetmediği araştırılmalı. Yani insan neden fazla su tüketir bu sorunun cevabı bilindiği sürece ADH hormon eksiklik tedavisinin de neler olabileceği kestirilmiş olacaktır. Anksiyete bozuklukları, ağız kuruluğu, kronik hepatit, şekersiz diyabet ve şizofreni hastalıkları bir kişinin fazla su tüketmesine neden olan rahatsızlıklardır.
ADH hormonunun eksikliğinin tedavisi demek hormonun dengeli bir şekilde vücutta salgılanması demektir. Bu dengeyi sağlamak için yediklerimize dikkat etmeliyiz, bu hormonun dengeli çalışması için hangi besinlerin yenmesi hangi besinlerin yenmemesi gerektiğini bilmeliyiz. Örneğin hormon üretimini düzenleyen brokoli, nar ve avokado sebze ve meyveleri tüketilebilir. Gün içerisinde içilen su miktarı ortalamanın üzerine çıkmamalıdır. Bu yapılacaklar kişinin ADH hormonun eksikliğinde dikkat etmesi gereken tedavi yöntemleridir.
Elbette ki hormonun eksik olma tedavisini en iyi şekilde alanında uzman bir doktora başvurarak gerçekleştirebilirsiniz.