Sağlık4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur? 4 Aylık Bebek Neler Yapar, Kaç Saat Uyur?

4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur? 4 Aylık Bebek Neler Yapar, Kaç Saat Uyur?

10.03.2021 - 14:06 | Son Güncellenme:

Bebeklerin dünyası, oldukça karmaşık bir dünyadır. Doğdukları günden itibaren gelişen bebeklerin, gelişimlerinin her geçen gün farklılaştığını belirtmek önemlidir. Bununla beraber her anne, bebeğinin gelişim dönemlerine göre hazır olmak ister. Peki 4 aylık bebek gelişimi nasıl olur? 4 aylık bebek neler yapar, kaç saat uyur? İşte tüm detaylar...

4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur 4 Aylık Bebek Neler Yapar, Kaç Saat Uyur

Gittikçe keyifli olan ebeveynlik, bebeklerin büyümeye başlamasıyla beraber yeni heyecanlarında beraberinde getirmektedir. 4 aylık bebeklerin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ebeveynler, gerek kitap gerekse İnternet yoluna başvurmaktadırlar. 4 aylık bebeklerin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak, ebeveynler için önemlidir. 

Haberin Devamı

 4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

 4 aylık bebeğin fiziksel gelişimi; en kolay gözlemlenecek bir alandır. Omuz, baş ve sırt kasları daha güçlü bir hale gelen bebek, başını uzun zamanlı dik tutabilir. Kollarını açıp, göğsünde bir araya getirir ve hareket halinde olan kollarını izlemek hoşuna gider.

 4 aylık bebeğin duygusal gelişiminde; bebek gereksinimini ifade etmek adına ağlar. Sıkıldığında, acıktığında ve uykusu geldiği zaman ağlar. Sevdiği bir kişinin yanına gelmesiyle bebek susar. Yalnız kalmayı sevmeyen bebek, oyun oynayıp iletişim kurduğu bireylerden uzaklaşınca ağlamaya başlar. 

 4 aylık bebeğin zeka gelişiminde ise bebek; hareket halinde olan insanları ve nesneleri uzunca bir süre izleyerek takip edebilir. Çevresindeki sesler ilgisini çeker. Sesin gelmiş olduğu yöne başını çevirir. Algıladığı ses ve görüntüler artar. Bu yüzden daha çok öğrenmeye başlar. Ebeveynlerin ve sevdiği bireylerin oyunlarına hafif hafif karşılık verir. 

Haberin Devamı

 4 Aylık Bebek Neler Yapar?

 4 aylık bebekler; çevresindeki nesnelere daha uzun bakar ve hareketli olan nesneleri takip edebilir. Bebeğe değişik nesneler gösterip adlandırmak gerekir. Bununla beraber çevresindeki nesneleri ağzına götürüp tanımaya başlar. Bebekler değişik nesneleri belirten oyunları oynamak çok yararlı bebek aktiviteleri arasında bulunur. 

 Bebeğin ağızına götüreceği nesnelerde sakınca olmaması gerekir. Bununla birlikte bu nesneleri gösterip adlandırmak, bebeğin bilgisini geliştirir. Bebeği, oyun halısı üzerine sırt üstü yatırıp, ulaşabileceği uzaklıkta sevdiği bir oyuncağı ve renkli nesneyi koymak, bebeklerin vücut kaslarını güçlendirmek açısından önemlidir. 

 4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

 4 aylık bebekler için uyku düzeni oturtmak oldukça erkendir. Bebeğin önceki zamanlara nazaran daha kısa olsa bile sabah uykusuna ve gece beslenmeye gereksinimi vardır. Bununla beraber gece ve gündüz algısı pek gelişmemiştir. Bu ise uyku düzeninin oluşmasını güç bir duruma sokar. 4 aylık bebeğin gündüz uykuları kısalarak, gece uykuları uzar. Gündüz 3 saat civarında uyuyan bebek, geceleri 10 saat boyunca uyur. 

Haberin Devamı

 4 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimine Yardımcı Olacak Unsurlar

 Bebekle iletişim kurmak, en mühim zeka egzersizi olarak belirtilebilir. Doğum sonrasından itibaren bebeklerle konuşmak, onlara çevresindekileri anlatmak, adlandırmak, ağladığı zaman gereksinimini ve duygularını dillendirmek, bebeğin zeka gelişimine katkı sağlar. Bebeklerin seslere ilgisinin artması ile neredeyse her şeyi sözlü dile getirmek gerekir. Çıngırak gibi oyuncakların kullanılmasından önce ebeveynlerin dokunması, çıkan seslerden hoşlanan bebeklerin yeniden aynı sesi yapması adına çıngırağa dokunmasını beklemek, bebeklerin sebep sonuç ilişkisini öğrenmesine katkı sağlar. Bu şekilde bebeğin zeka gelişimi her geçen gün biraz daha gelişmeye devam eder.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar