10.05.2022 - 11:34 | Son Güncellenme:
Boyu 45 cm.’yi geçen bebeğiniz artık rahat hareket edemiyor. Tekmelerinde azalma olmasa da rahim içerisinde rahatlıkla dönemiyor. Böbrekleri gelişimini tamamlamış bir halde işlevlerini sürdürürken karaciğeri de bazı atık maddelerini işlemeye başlıyor. Fiziksel gelişimi neredeyse tamamladığı için bu birkaç haftayı kilo almakla geçirecek.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Hamile kaldığınızda pelvisin içerisinde gizli kalmış olan rahminiz, artık göğüs kafesinin alt bölümüne değecek kadar büyük. Rahminizde amniyotik sıvının çok ufak kaldığı görülebilir. Sürekli idrara çıkma ihtiyacı da genişleyen rahminizin iç organlara yaptığı baskıdan kaynaklanmaktadır. Yaşanabilecek diğer sorunlar arasında hazımsızlık, gaz ve mide rahatsızlıkları bulunabilir.
Bu haftadan itibaren doktoru her hafta ziyaret etmeniz gerekecektir. 35-37 haftalar arasında doktorunuz vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır. Bu analiz B grubu streptokokları kontrol amaçlı yapılmaktadır. Bu bakteriler yetişkinlerde zararsızdır. Ancak doğum yoluyla bebeğinize geçtiğinde menenjit, kan enfeksiyonu veya akciğer iltihabına sebep olabilir. Hamilelerin % 10-30’luk kısmında görülen bu bakterinin belirlenmesi bu nedenle çok önemlidir. Eğer teşhis konulursa doğum sırasında yapılan antibiyotik enjeksiyonu sayesinde bebeğe bulaşma riski çok aza indirilmektedir.
Bu hafta doğum planı için ideal haftadır. Doğumda uygulanmasını istediğiniz ağrı azaltma yöntemine karar verebilir, doğumdan sonra nerede kalacağınızı ayarlayabilirsiniz. Doğum öngörülemez bir durumdur. Kesin zamanı bilinmediği için her an hazırlıklı olmak gerekir.
Hastaneye ulaştığınızda neler olacak?
1.Hastaneye gitmek için nasıl hazırlanmalıyım?
Doğumdan çok daha önce eşinizle birlikte hastaneye gideceğiniz rotayı belirleyin. Aracınızın en az 24 saat park alanında bırakacağınız için park edebileceğiniz yerleri gözden geçirin. Doğum yapacağınız hastaneye önceden giderek doğum anında en hızlı bir biçimde ilgili bölüme nasıl ulaşacağınızı öğrenin.
2. Hastaneye gittiğimde ne yapmalıyım?
Eğer hastaneye kaydınızı önceden yaptırdıysanız personelin size vereceği yönergeleri izleyin. Genellikle hastaneye girdiğinizde çok kısa süren bir kayıt işlemi yapılmaktadır. Ancak elbette acil durumlarda bazı prosedürler eşiniz tarafından da halledilebilecektir.
Hastaneye vardığınızda hemşirelerden biri sizi doğum odasına götürecek ve doğum hemşiresine teslim edecektir. Doğumun başladığına dair belirgin göstergeler yoksa sizi muayene odasına alacaktır.
Hemşire sizden idrar örneği isteyecek ve elbiselerinizi çıkartmanızı söyleyecektir. Bu süreç ardından kasılmaların ve sancıların sıklığı, ne zaman başladığı, suyunuzun gelip gelmediği ve vajinal kanamanız hakkında sorular soracaktır. Bebeğinizin hareketlerini, en son ne yediğinizi ve acı halinde ne yaptığınızı da bilmek isteyecektir.
Hastanedeki doktorlar sizin ve bebeğinizin kalp atışlarını kontrol edecektir. Hem karın hem de vajinal muayene yapacaktır. Eğer henüz aktif olarak doğum evresine geçmediyseniz sizi eve de gönderebilir.
Doğum başladığında ve doğuma alınırken ne olacak?
Yazılı bir doğum planınız yok ise doktorlarla tercih ettiğiniz doğum yöntemini ve ağrı kesici yöntemleri paylaşın.
Kan grubunuz ve olası enfeksiyonlar için kanınız alınacaktır. Eğer B grubu streptokok testi pozitif çıkarsa antibiyotik verilmesi gerekecektir.
Doğum sırasında ve öncesinde orada bulunan görevlilerden istekte bulunmaktan çekinmeyin. Nitekim, en ufak bir eşya bile doğumunuzu rahatlatabilir ve sıkıntılarınızı geçirebilir.
Haftanın aktivitesi
Bebeğiniz doğduktan sonra yiyeceğiniz yemekleri planlayın. Bozulmayacak nitelikteki yemeklerin pişirebilir ve buzlukta saklayabilirsiniz. Nitekim bebeğinizle eve geldiğinizde eğer yemek yapacak biri yoksa pek fazla vakit bulamayabilirsiniz.
Kaynak: Babycenter.com