Gebelik Hesaplama31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:26 | Son Güncellenme:

Bebeğinizin 31. hafta gelişimine ve hayatınızda yaşanan değişikliklere göz atalım.

31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Bebeğiniz 4 orta boy portakalın ağırlığına ulaştı. Bu hafta başı büyük bir atakla büyüyor ve cildinin altındaki yağ tabakası da gelişimini sürdürüyor. Başını sağa sola hareket ettirebilen bebeğinizin bacakları, kolları ve vücudu da hızla büyüyor. Sürekli hareket ettiği için uyumakta zorlanabilirsiniz. Tekmeler artabilir ve sizi sürekli uyanık bırakabilir.

Haberin Devamı

Gebelik Hesaplama



Hayatınız nasıl değişiyor?

Rahminizdeki kaslar gittikçe gerginleşiyor. Hamileliğin ikinci yarısından itibaren görülen bu kasılmalar genellikle 30 saniye kadar sürer. Düzensiz olan bu kasılmalar ağrı veya rahatsızlık yaratmaz. Ancak düzenli araklıklarla görülen kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir. Bu kasılmaları yakından takip edin ve düzenini belirleyin. Eğer çok düzenli bir şekilde meydana geliyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Saatte 4 ve daha fazla kasılma doktoru aramanız gerektiğinin habercisidir.

31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Erken doğumun diğer belirtileri

Artan vajinal akıntı
Karın ağrısı
Adet benzeri kramplar
Alt karın bölgesinde artan baskı
Bel ağrısı

olarak sıralanabilir.

31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Hamileliğin son döneminde göğsünüzden ön süt sızıntısı olabilir. Elbiselerinizin kirlenmesini önlemek için ufak pamuklu pedleri sütyenin iç kısmına yerleştirebilirsiniz. Sütyeniniz sıkı geliyorsa emzirme sütyenlerinden alabilirsiniz. 1 beden büyük almaya özen gösterin. Bu sayede koyacağınız pedler göğsünüzü rahatsız etmeyecektir.

Bebeğiniz erkek olacaksa doğum sonrasında sünnet ettirmeyi tercih edebilirsiniz. Doktorunuzla bu konu hakkında konuşun. Eşinizle birlikte doğumun hemen sonrasında mı yoksa daha ileriki bir yaşta mı sünnet ettireceğinize karar verebilirsiniz.

Doğumda ağrı kesici yöntemlere karar verirken

Doğum yaparken tek bir doğru yöntem yoktur. Her hamilelik birbirinden farklı olduğu için kişiye özel tıbbi yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin yanı sıra kişinin kendini iyi hissetmesi de çok önemlidir.

Hamilelerin bazıları doğum sürecinin tamamen doğal olması gerektiğine inandığı için acıya rağmen ağrı kesici kullanmadan doğum yapmayı tercih etmektedir.

Doğumdaki sancılardan korkuyorsanız eşinizle birlikte doğum seanslarına katılabilirsiniz. Bu derslerde sizi rahatlatacak hareketlerle ilgili bilgi alabilir, rahatlama tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Hamilelerin büyük bir kısmı ağrı azaltıcı epidural yöntemi tercih etmektedir. Epidural, belin alt kısmını rahatlatan ancak sizi bayıltmayan bir yöntemdir. Doktorunuzla ilgili bu konuda bilgi alabilir, epidural doğumu tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı
31. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Haftanın aktivitesi

Doğum çantanızı hazırlamanız için henüz erken. Ancak içerisinde koyacağınız eşyaların bir listesini yaparak alışverişe çıkabilirsiniz. Doğum çantasına aşağıdaki eşyaları koyabilirsiniz:

Doğum esnasında odaklanabileceğiniz bir nesne veya fotoğraf sayesinde acıyı unutabilirsiniz.

Enerjinizi arttıracak atıştırmalıklar, naneli sakızlar veya şekerler

Rahat terlik ve çoraplar

En sevdiğiniz yastığınız

Okuması rahat bir kitap

Emzirmek için bir gecelik ve sütyen

Bebeğinizi eve götürürken giydireceğiniz kıyafetler

Kamera ve fotoğraf makinesi

Haberin Devamı


Kaynak: Babycenter.com

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar