Yaşam2013 Ramazan Ayı Ramazan Bayramı hangi gün başlıyor?

2013 Ramazan Ayı Ramazan Bayramı hangi gün başlıyor?

06.07.2013 - 15:49 | Son Güncellenme:

Op. Dr. Hayri Gültekin, Ramazan ayında günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineraller değişmediğini belirterek yeterli ve dengeli beslenmenin gerekliliğine işaret etti.

2013 Ramazan Ayı Ramazan Bayramı hangi gün başlıyor

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, Ramazan ayında günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineraller değişmediğini belirterek yeterli ve dengeli beslenmenin gerekliliğine işaret etti.Ramazan ayında beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Gültekin, Oruç tutan ve tutmayan herkesin sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini belirtti. Yeterli ve dengeli beslenmedeki ana kuralların, et, sebze, süt ve tahıl gibi tüm besin gruplarından bir arada yemek olduğunu ifade eden Gültekin “Yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, posa alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek, yağı yeterli miktarda almak ve doymamış yağlardan tercih etmek, günlük en az 1,5 - 2 litre su içmek, tahıllardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden protein yetecek miktarda almaya dikkat etmektir. Unutulmamalıdır ki, Ramazan ayında günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineraller değişmemektedir. Bu nedenle bu kurallar iftar ve sahurda da uygulanmalıdır” diye belirtti.

ORUÇ TUTANLAR İÇİN ÖNERİLER
Sağlıklı oruç tutabilmek için önerilerde bulunan Dr. Hayri Gültekin, bunları şöyle sıraladı; “Oruç için kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sahurda hafif kahvaltılık besinler tercih edilmeli, bol su içilmelidir. Yağda kızartılmış hamur işi, sebze ve etler gibi aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Haftada 2-3 kez meyve yerine sütlü tatlılar veya az şekerli hoşaf, komposto tercih edilebilir. İftarda hızlı ve çok yemek yenilmemelidir. İftarda sebze ve meyve tüketmeye ağırlık verilmelidir. Ekmek tüketim miktarına da dikkat edilmelidir. Öğünde pilav,makarna,börek varsa ekmek tüketimi azaltılmalı veya yenmemelidir. Yürüyüşle sindirim kolaylaştırılmalıdır. Oruç asla kilo vermek için tutulmamalıdır, bu durum metabolizmanın bozulmasına ve kilo yerine sadece kas ve su kaybına neden olmaktadır.”

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar