03.03.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Bilim ve sanat, insanların aynaya baktıklarında kendilerini daha iyi hissedebilmeleri için 'yüz estetiği' kavramı altında birleşti.. Çevrenizde 16-70 yaş aralığındaki çoğu kişinin yüz gençleştirme teknikleri ile yakından ilgilendiklerine şahit olmuşsunuzdur. Peki, bazı estetik müdahalelere hayranlıkla bakarken, bazılarını çok ‘tuhaf’ bulmamıza sebep olan şey ne? Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Betül Berkay ile yüz estetiği uygulamalarını konuştuk…
- Başkasının onay ya da takdir duygusunu kazanmak için estetik bir müdahale arayışında olanlara önerim; ameliyatın yanı sıra kendilerine yeni bir dünya görüşü, öz sevgi ve eleştirel bir bakış açısı kazandırması için seyahate çıkması, yeni bir hobi edinmesi ya da bilfiil tanımadığı insanlara yardım etme fırsatı bulduğu hayırsever etkinliklere katılması oluyor.
Kendinizi sevin!
- En iyi sonucu alan hastalar, ilk halini de seven ama kendinin daha iyi bir versiyonunu denemeye cesaret eden kişilerdir.
- Unutulmamalıdır ki her cerrahi işlem, düşük bir ihtimal bile olsa riskli durumları beraberinde getirebilir. Bu noktada cerrahınızın olası durumlarda size verdiği destek kadar, sizin de cerrahınızla iş birliği yapmanız ameliyat sonrasındaki uzun dönem başarı için elzemdir.
- Yüz estetiğinde gerçekçi bir beklentiye sahip, olumlu birçok sonuç yaşanabileceği gibi üstesinden gelinebilir küçük aksaklıklara da hazır olan, haftalara yayılan iyileşme sürecini psikolojik açıdan sabır, olgunluk ve dirayetle götürebilen, ilaç, bakım ve kontrollerine sadık olan hastaların; nispeten kaygı bozukluğuna sahip, ne istediğinden emin olamayan, cilt yapısının, alın, çene, elmacık kemiği, yanak, diş yapısının anatomik avantaj ve dezavantajlarını dürüst olarak göremeyen, sabırsız ve öfke patlamaları olan hastalara göre bu süreci daha başarılı tamamladıkları bir gerçektir.
- Güney Amerika, Japon ve Orta Asya kültürlerinde yaş almanın getirdiği kırışıklar bilgelikle ilişkilendiriliyor olsa da, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi kapitalizmin alt unsur haline geldiği modern kültürlerin çoğu, yaşlanmayı bir ‘çürüme, bozulma’ belirtisi olarak ilişkilendirmektedir.
- Katı kuralları rehber alan güzellik oranları; bu kavramın içine giremeyen bireyleri farketmeden beden dismorfik bozukluğuna (ergenlikten başlayıp 45’li yaşlara kadar sürebilen kişinin gerçekte olmayan, var olduğunu sandığı bedensel kusurlar ile aşırı uğraşması ya da beden kusuru varsa bile bunu aşırı abartması durumu) sürükleyebilir.
- Anormalin sayısının artması onun ‘yeni normal’ olduğunu düşündürse de, giderek artan sayıda kadın ve erkeğin gençleştirme prosedürlerine başvurması, toplumda gizli bir beden dismorfik bozukluğu eğilimi olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.
Kombine müdahaleler gerekebilir
- Bir cerrah yüzünü gençleştirmek isteyen hastaya hangi tekniklerin uygun olabileceğini belirleyip detaylı bir analiz yapar. Alın çizgilerimizin, kaz ayaklarımızın derinleşmesi, burun ucumuzun uzayarak aşağıya doğru düşmesi, dudaklarımızın hacim kaybederek çevresiyle birlikte ince-dikey çizgilere boğulması, göz altı sarkmaları/torbalanmaları, yanaklarımızdaki asıcı bağlar ile hacim veren yağ dokuların dış-yukarı yönden iç-aşağı yöne ne ölçüde yer değiştirdiği, burnumuzdan yanaklarımıza uzanan çizgilerin ne kadar derinleştiği ya da çenemizin ine kadar derinleştiği ya da çenemizin iki yanında yığın sarkması, çenemizin uzayıp sivirileşmesi, boynumuzda kas sıkılığının azalması, deri incelmesi ile göze çarpan dikey bantlaşmalar cerrahlar için her biri farklı tekniklerle uygulanabilen çok ayrı operasyon alanlarıdır.
- Uzun vadeli cerrahi işlemlerin iyileşme süresi konusunda çekinceleri olan hastalar, kısa-orta vadeli sonuçları olan mezoterapi, botoks, plazma cilt yenileme, VASER (ultrason dalgaları ile yağ parçalama), kimyasal polaris, infrared lazer peelingleri de deneyimlemek isteyebilirler.
- Ayrıca hacim kaybı olan alanlara yağ/doku/implant transferi ile; tüm yüz, üst göz kapağı, kaş, şakak, burun ucu, üst dudak, dudak köşeleri, gıdı ve boyna yönelik kaldırma cerrahileri de sıklıkla uygulanmaktadır.
“Hangi ameliyattan kaç gün sonra hayatıma geri dönebilirim?”
İlk 3 gün en üst seviyeyi görecek şekilde cerrahi işlemin yapıldığı bölgenin çevresinde ödem, morluk, kızarıklık olması doğal sürecin bir parçasıdır. Operasyonun ilk 5 günündeki iyileşme hızı; cilt inceliğinize, ağrı reseptörlerinizin dağılım sıklığına, karaciğerinizin ürettiği su tutan veya pıhtılaşma faktörlerinin sayı ve fonksiyonuna göre değişkenlik gösterebilir. Üst ya da alt göz kapağı operasyonundan 6 gün sonra rahatlıkla bir iş toplantısına katılabilirken, boyun germede bu süre 2 hafta, tam yüz germede ise 4 haftayı bulabilir. En sık gerçekleştirilen yüz estetiklerinden rinoplasti ve kepçe kulak operasyonlarının 3. haftasında bir iş görüşmesine katılabilirsiniz.