19.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÜLİZ ARSLAN
Reklamcılık sektöründe çalışan Albayrak iki yıl boyunca yürüyememesine neden olan trafik kazasının olumsuz etkilerinden bu kitap sayesinde korunmuş: “Bu kitap nedeniyle moralimi yüksek tutmak zorundaydım. Kitaba konsantre olduğum için bu süreci aştım. Onun verdiği mutlulukla bu kitabı “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına ve “Mehmet Metin İlköğretim Okulu’na”ayırmayı uygun buldum. Bu bir nevi dua idi benim için.”
* Neden Cavidan’ın hikayesini anlatmak istediniz?
Tarihe ve Anadolu’nun Türk geçmişine olan merakım bu konuya konsantre olmamı sağladı. Koskoca bir Anadolu tarihinde kadın olgusuna çok az değinilmesi dikkatimi çekti. Bu toprakların güçlü kadın, kadına saygı gibi konuları tekrar gündeme alması gerekiyor. Bunun için de sadece kampanyalara değil, yeni kadın kahraman figürlere ihtiyaç var. Eğer bir toplum tarihinde sadece Nene Hatun’dan bahsedip Kurtuluş Savaşı döneminde sırtında mermi taşıyan kadın tablolarıyla yetiniyor ise orada bir yanlış vardır. İşte Cavidan da bu düşünceler neticesinde oluştu.
* Tarihi bir karakter kurgulamanın zorlukları nelerdi?
Hayal etmek en zor tarafı... Çünkü hayallerinizi gerçek bilgilerle yoğurup özgün bir kişilik yaratmak zorundasınız. Onun dışında sizi fiziki olarak yoran şeyler de var. Örneğin, bir at kaç saat boyunca dörtnala gidebilir, Saraybosna’dan Toulon’a gitmesi ne kadar sürer? Bunları hesap etmek zorundasınız.
* Ne kadarlık bir zaman diliminde yazıldı?
Tam 2 yıl. 2008 yılında geçirdiğim bir kaza neticesinde, 2 yıl yürüyemedim. İşte Cavidan o süreçte hayat buldu. Moralimi yüksek tutmak zorundaydım ve ona konsantre olduğum için bu süreci aştım.