30.10.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - "Yarını Kodlayanlar’ eğitimde fırsat eşitliği sağlamak üzere atılan adımlarla kırsal bölgelerdeki öğrencilerin hayallerini besliyor. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından 6 yıl önce hayata geçirilen projeyle bugüne kadar 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açıldı. O okullarından biri de geçen hafta ziyaret ettiğimiz Gaziantep Yamaçoba İlkokulu’ydu. Okulda açılan teknoloji sınıfında ilk kez bigisayarla tanışan öğrencilerin heyecanından etkilenmemek mümkün değildi. 260 öğrencisi bulunan okulun müdürü İbrahim İspir, projenin öğrencileri için getireceği kazanımları anlatırken velileri de unutmadı: ”Öğrencilerimizin neredeyse tamamı bilgisayarla ilk defa tanıştı. Bu proje bu şartlarda yaşayan öğrenciler için büyük bir fırsat. Öğrencilerimiz bilgisayarı açıp kapamayı dahi bilmiyordu. Bu proje ile hayal güçleri gelişti ve daha gelişeceğine inanıyoruz. Velilerimiz de bu durumdan çok memnun.”
Çevre köyler de dahil 6 bini aşkın çocuğa ulaşan projede, projeksiyon cihazı, 3D kalem, bilgisayar, 3D yazıcı, eğitim ve STEM kitleri, Zoom iletişim ve etkinlik araçlarının yer aldığı sınıflarda öğrencilere kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri veriliyor. Yakın dönemde 15 okulda daha teknoloji sınıfları açılarak toplam 45 okula ulaşılması hedefleniyor.
Gönüllü öğretmenler
Teknoloji sınıfları için her köy okulunda 2 öğretmen olacak şekilde toplam 60 kişilik özel bir eğitmen kadrosu eğitim süreçlerine gönüllü olarak destek veriyor. Yarını Kodlayanlar Projesi Eğitmen Eğitimi’ne dahil edilen bu öğretmenlere “Scratch ile Kodlama Öğrenme”, “Tinkercad ile Üç Boyutlu Dünyalar”, “Micro:bit ile Elektronik Dünyalar”, “Dijital Pedagoji”, “3D Yazıcı ve 3D Kalemle Üretim” başlıklarında eğitimler veriliyor. Aylık buluşmalarla öğretmenlere güncel bilgi aktarımı sürdürülüyor.
Ailelere de eğitim
Hayata geçirilen güzel taraflarından biri sadece öğrencilerle de sınırlı değil. Ailelere de eğitimler veriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 veliye ulaşıldı. “Köy Okulları” projesi kapsamında ailelere yönelik özel buluşmalarda, “Dijitali Güvenli Kullanma”, “E-devlet, E-bankacılık Gibi Elektronik Uygulamalar” ve “Dijital Ebeveynlik” gibi konularda eğitimler veriliyor. “Yarını Kodlayanlar” eğitimlerine online eğitim platformu Yarinikodlayanlar.com üzerinden de ücretsiz ulaşılabiliyor.
Hedef gezici eğitimlerle 360 köyü daha dolaşarak 10 bin çocuğa ulaşmak.
Hedef 45 sınıf
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy proje ilgili, “Projemizin başlangıcından bu yana ulaştığımız çocuk sayısı 280 bini aştı. ‘Yarını Kodlayanlar’ın bir alt projesi olan ‘Köy Okulları’ projesinde ise ülkemizin farklı noktalarındaki köy okullarında tam donanımlı teknoloji sınıfları açarak çocuklarımızın teknoloji okuryazarlığını artırıyoruz. Hedefimiz, 15 köy okulumuzda daha teknoloji sınıfları açmak. Ayrıca, gezici eğitimlerle 10 bin çocuğa daha ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Dijital becerileri geliştiriyor”
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şunları söyledi: “Bu proje ile çocukların teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler olarak yetişmesi için eğitimler veriyoruz. Ayrıca okullardaki öğretmenlerimizin de kodlama, üç boyutlu tasarım gibi becerilerini geliştirerek okul içinde bir dijital öğrenme ekosistemi oluşturmayı amaçlıyoruz.”
35 farklı konuda eğitim
“Köy Okulları” projesi kapsamında açılan teknoloji sınıflarında öğrencilere 3 ana başlıkta 35 farklı konuda eğitim alma imkânı sunuluyor. Buna göre, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine “İlk Kodumu Yazıyorum”, “Kendi Kuklamı Çiziyorum”, “Görsel Efektler” gibi başlıklar altında Scratch eğitimleri; ilkokul öğrencilerine “Anahtarlık Yapımı”, “Şampiyonluk Kupası” gibi başlıklarda Tinkercad eğitimleri; ortaokul öğrencilerine de “Micro:bit ve Sensörler”, “Dot Matrix Kullanımı” gibi başlıklarda Micro:bit eğitimleri veriliyor. Ayrıca, her sınıfta bir bilim kitaplığı köşesi de bulunuyor.