13.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Daha önce Loft ve Boğaziçi Borsa'nın dekorasyonuna imza atan mimar Nazlı Gönensay tarafından tasarlanan restoranda saray dokusunun bozulmamasına dikkat edilmiş. Manzaraya olabildiğince yer açılmış. Dekorasyonda sarayın mimari unsurlarından yorumlanarak üretilen aksesuvarlar kullanılmış. Yerler mermerle kaplı, tavanda büyük bakır avizeler asılı. Adile Sultan Sarayı'nın içindeki Borsa Restaurant'ın namı, henüz resmi açılışını yapmasa da kulaktan kulağa yayılıyor. Borsa Restaurant'ın son şubesi olan mekan, Kandilli sırtlarındaki tarihi Adile Sultan Sarayı'nın bahçesinde yer alıyor. Manzarası harika. Bir yanda çiçekler, yemyeşil çimler bir yanda mavi Boğaz... Borsa Restaurant'larının sahibi Rasim Özkanca "Markanın kalitesini korumak, markayı yaratmaktan çok daha zor. Bu yüzden şubelerimizi sınırlı sayıda tuttuk. Hayallerimden biri de bir sarayın içinde açılacak Borsa lokantasıydı. Şimdi Türk yemeklerini saray ihtişamında sunuyoruz" diyor. Restoranda Osmanlı saray mutfağından ve Türk mutfağından lezzetler yer alıyor. Mekanda mantıdan ahtapota, humustan yoğurtlu kebaba kadar pek çok seçenek var. Mönüde et, balık, kebap, yerel mutfaktan örnekler ve zeytinyağlılar ağırlıkta. Kişi başı bir içki dahil ödenecek hesap 60 ile 120 YTL arasında değişiyor. Özkanca "Kandilli Borsa hem balık lokantası hem et restoranı hem de bir kebapçı gibi. Yıllar içinde geleneklerden kopmayan, geleceğe dönük bir mutfak yarattık. Tatta geleneksel, sunumda çağdaş bir Türk mutfağı" diyor. Özkanca, Borsa olarak yerel mutfağı koruma altına alma misyonu edindiklerini anlatıyor: "Anadolu'da keşfedilmemiş pek çok tarif var. Bazı yemek tariflerini kişisel araştırmalarımızla buluyoruz. Yöre yöre dolaşarak yemek tadıyoruz. Yemeğin restoran yemeği kategorisine girip girmediğini ben karar veriyorum. Seçilen tarifler mönüye eklenirken bizzat test ediyorum." "Anadolu'daki keşfedilmemiş yemek tariflerini buluyoruz" Özkanca anlatmaya devam ediyor: "Bazen bir yemek üzerindeki çalışmalarım yıllarca sürüyor. Üzerinde oynuyor, yemeğin ana lezzetini bozmadan yeni tatlar ekliyorum. Yemek bir sanattır. Ressamın renkleriyle oynadığı gibi ben de yemeğin malzemeleriyle oynuyorum. Örneğin mönümüzde yer alan yeşil mercimekli imambayıldı, keşkek çorbası, patlıcanlı bulgur pilavı tariflerini üzerinde yıllarca çalıştım." "Borsa Restaurant'larının mönüsüne yabancı yemek giremez mi?" sorumuzu Özkanca şöyle cevaplıyor: "Boğaziçi Borsa'da 10 yıl önce bir deneme yaptım. Yabancı yemekleri kattım mönüye. Müşteriden çok büyük tepki aldık, kızdılar. Hak verdim. Bu olaydan sonra Türk mutfağının dışına çıkmayı bir daha denemedim, denemem de." Özkanca, Kandilli Borsa'nın müşterilerini işadamlarının, yabancıların ve ev kadınlarının oluşturduğunu söylüyor. Mekanın müşterileri arasında Fenerbahçe'deki Borsa'nın müdavimleri de var. Bu şube tadilatta olduğu için özledikleri Borsa lezzetlerini Kandilli'deki şubede buluyorlar. "Türk mutfağının dışına bir kez çıktım, bir daha çıkmam" Düğünlere, davetlere, kongrelere ev sahipliği yapan sarayın restoranı Kandilli Borsa saat 12.00'deki öğle servisiyle açılıyor. Eğer restorana gündüz saatlerinde giderseniz Kandilli Kız Lisesi'nin "Katibim"in melodisiyle çalan zil sesini duyabilirsiniz. Restoranda gün boyunca yerli ve yabancı müzik parçaları çalınıyor. Yakında Avrupa yakasından gelenlerin denizden ulaşımı için servis hizmeti başlayacak. Tel: (0216) 460 03 04 Deniz ulaşımı için servis