Pazar“Pandemi yavaş flörtü getirdi”

“Pandemi yavaş flörtü getirdi”

14.03.2021 - 03:03 | Son Güncellenme:

Türkçe açılımı yapan tanışma uygulaması Okcupid’in Türkiye Pazarlama Müdürü Ezgi Ceren Işık “Pandemi yavaş flört dediğimiz, zamana yayılan bir flörtleşme anlayışını ortaya çıkardı” diyor

“Pandemi yavaş flörtü getirdi”

Pandemi süreci çiftler için ne kadar test işlevi gördüyse, bekarlar için de benzer bir durum söz konusu. Sosyalleşme imkanlarının sıfırlanması, virüs kaygısı, mesafe derken flört ihtimalleri ufukta birer birer kaybolurken, yalnızlık da tüm ağırlığıyla üzerimize çöktü. Neyse ki, teknoloji bu konuda da imdadımıza yetişti ve dört elle flört uygulamalarına sarıldık. Halihazırda son yıllarda gitgide popülerleşen bu uygulamalar, pandemi döneminde zirveye koştu demek yanlış olmaz. Bunlardan biri de Match Group bünyesindeki Okcupid. 2010‘dan bu yana mobil uygulama olarak tüm dünyada İngilizce dilinde hizmet veren tanışma platformu, bir yıllık pandemi sürecinin ardından Türkiye açılımı yaptı ve ikinci dil olarak Türkçe hizmet vermeye başladı. Biz de pandemi döneminde flörtün nabzını tutmak ve Türkiye’deki durumu öğrenmek üzere OkCupid Türkiye Pazarlama Müdürü Ezgi Ceren Işık’la konuştuk.

Haberin Devamı

Pandemi döneminde flört nasıl bir hal aldı? Veriler bize ne söylüyor?

Bunu Avustralya’da yaptığımız bir çalışmayla karantina flörtü olarak tanımladık; çünkü kullanıcıların iletişim kurmak istemekle birlikte gerçek hayatta buluşmaya yüzde 96 gibi bir oranda kapalı olduklarını gördük. Yani yalnız kalmak istemiyoruz, iletişimde kalmak iyi geliyor ama bunu gerçek hayata taşımaya da sıcak bakmıyoruz. Tabii bununla beraber insanlar, daha uzun süre yazışmayı ya da online yollarla buluşmayı da tercih eder oldu. Bu da yavaş flört dediğimiz, zamana yayılan bir flörtleşme anlayışını ortaya çıkardı.

Peki bu durum, insanların flört anlayışına nasıl yansıdı?

Karantinayla birlikte kullanıcıların pek çoğu pandemi süresini birlikte geçirebileceği, onu anlayan ve aynı zamanda arkadaş da olabildiği daha derin ilişkiler istediklerini söylüyor. Bu süreçte gerçek arkadaşlık aradığını söyleyenlerin oranı yüzde 10 arttı. Karantina sırasında uygulama üzerindeki soruları yanıtlayan 1 milyon kullanıcının yüzde 84’ü fiziksel bir buluşmadan önce duygusal bir bağ kurmanın önemli olduğunu söyledi. “Bir sonraki ilişkin ne kadar sürsün istersin?” sorusuna, “Sonsuza kadar” yanıtı verenlerin oranında da belirgin bir artış görüyoruz. Ayrıca pandemi öncesiyle kıyasladığımızda kadınların gönderdiği ilk mesajların yüzde 28.5 oranında arttığını görüyoruz. 

Haberin Devamı

Pandemi süreci, aynı zamanda tanışma uygulamalarına yönelik ön yargıların da kırılmasını sağladı diyebilir miyiz?

Bu konuda daha önce yürüttüğümüz bir araştırma var. Buna göre, Türkiye’de insanların yüzde 22’si iş arkadaşları veya arkadaşlarının arkadaşlarıyla ilişkiye başlıyorken, internetten tanışma, sadece flört uygulamaları değil, tüm sosyal medya mecraları olarak, yüzde 20 oranında. Yüzde 8 ila 6’sı hobi kursu, yüzde 2 de aile vesilesiyle tanışıyor. Dolayısıyla online yollarla tanışmaya aslında çok da kapalı değiliz ama pandemide bunun başka bir yolu da kalmadığı için çok daha sıcak bakmaya başladık.

Okcupid’in diğer tanışma uygulamalarından farkı nedir?

Diğer tanışma uygulamalarından farklı olarak kullanıcılara ilgi alanları ve tercihleri gibi gerçek hayatta önemsedikleri konular hakkında detaylı soru soran ve yanıtlarınız doğrultusunda algoritmanın karşınıza en uygun kişileri çıkardığı bir modele sahip. Bunu da bir eşleşme skoruyla size bildiriyor. Ancak Türkiye’de İngilizce seviyemiz çok iyi olmadığı için, yanıtlayamadığımız, hatta bazen yanlış anladığımız sorular oluyordu. Bu yüzden de hep “Neden Türkçesi yok?” sorusunu alıyorduk. Diğer yandan Türkiye’de genç nüfus yoğun ve sosyalleşmeyi seven, yeniliklere açık bir kültür var. Bu da teknoloji firmaları için önemli bir potansiyel. Bütün bunlar bir araya gelince Türkçe dilinde hizmet vermek bizim için öncelikli oldu.

Haberin Devamı

“Pandemi yavaş flörtü getirdi”

Türkiye’den flört manzaraları

Siyasi görüşü seninkine tamamen zıt biriyle flörtleşir misin?

Kadınlar:

Yüzde 90 Hayır / Yüzde 9 Evet

Erkekler:

Yüzde 69 Hayır / Yüzde 30 Evet

Sence ilişki içinde kıskançlık sağlıklı bir duygu mu?

Kadınlar:

Yüzde 62 Hayır / Yüzde 37 Evet

Erkekler:

Yüzde 50 Hayır / Yüzde 49 Evet

Haberin Devamı

Kendini feminist olarak tanımlıyor musun?

Kadınlar: Yüzde 56 Evet / Yüzde 30 Belli oranda / Yüzde 12 Hayır

Erkekler: Yüzde 34 Evet / Yüzde 33 Belli oranda / Yüzde 32 Hayır

İlk buluşmada hangisi size daha rahat hissettirir?

Kadınlar:

Yüzde 38 Dışarda-maskeli, Yüzde 38 Dışarda-Maskesiz, Yüzde 10 Sanal yollarla

Erkekler:

Yüzde 25 Dışarda-maskeli, Yüzde 31 Dışarda-Maskesiz, Yüzde 9 Sanal yollarla