Hacıbaba LokantasıBeyoğlu’nda Taksim’e doğru yolun bir yanındaki Fransız Konsolosluğu binasının tam karşısından içeri giriniz. O yolun adı Zambak Sokak. Yolun solunda Hacıbaba Lokantası’nın kapısını göreceksiniz. Aslında Hacıbaba Lokantası’nın, İstiklal Caddesi’nin Taksim’e yakın bölümünde, Fransız Konsolosluğu’nun kapısının tam karşısına gelen küçük bir kapısı daha var.
Hacıbaba Lokantası, eski Hüsn-ü Tabiat Lokantası’nın devamı. Hüsn-ü Tabiat Lokantası’nın 1911 yılında Mehmet Eraslan açıp işletmiş. Lokantanın tanıtım kartında "Grand Rue Pear üzerinde Rum Kabristanı Sokak’ta Hüsn-ü Tabiat Lokantası" anlatımı var.
Bu lokantada
yemek yiyenlerden İhsan Vardal dostum lokantanın
son zamanlarını hatırlıyor. "Sirkeci’deki Konyalı, Beyoğlu’ndaki Abdullah Efendi Lokantaları karışımı bir lokanta idi. Tencere yemekleri de bulunur ama, alafranga lokanta özelliğini korurdu" diyor.
Hüsn-ü Tabiat Lokantası’nı
1979 yılında Eğinli Recai Akpınar devralmış. O tarihten bu yana üç erkek çocuğuyla lokantayı işletiyor. Akpınar ailesi "celepölikten gelme bir aile. O nedenle etin iyisinden anlıyor. Recai Akpınar’ın üç oğlu Cengiz, Mehmet ve Kadir, kesilecek hayvanın besisi, seçimi, kesimi ile meşgul oluyor.
Hacıbaba Lokantası üç yüz kişilik geniş salonları, dekoru ve mönüsü ile özelliği olan bir lokanta. Tencere yemekleri mutfağın önündeki tezgaha dizili duruyor. Bir başka köşede ızgara
et çeşitleri sıralanmış. Zeytinyağlılar bir diğer köşeye dizilmiş. Zengin de bir tatlı büfesi var.
Lokantaya gelen, yemeği görerek seçme imkanına sahip. Özellikle Beyoğlu’na uğrayan yabancıların çok hoşuna gidiyor. Tencere yemeği ve ızgara et çeşitlerini özleyen Türkler de lokantanın devamlı müşterileri.
Mutfağın şefi Bolulu Burhan Geredelioğlu. Salon şefi Hüseyin Sarı. Bir akşam geç saat Aksanat Tiyatrosu çıkışı Hacıbaba’ya uğradık... Tiyatrodan çıkanların çoğu masalara dağılmıştı... Tezgahta sıralanmış ızgara et çeşitlerinin cazibesine kapılıp özlem duyduğumuz "cızbız köfte"den, "kuzu pirzola"dan, "sade şiş köfte"den ısmarladık. Etler baharatsız, mis gibi, kıvamında pişmiş geldi. (Şimdi moda, eti baharata bulayarak etteki hatayı saklamak..) Zeytinyağlılardan da tadımlık aldık. Fiyatları da makul idi.
Hacıbaba Lokantası’nın özelliği var. Bina yandan Taksim’deki Aya Triada Kilisesi’nin bahçesine bakıyor. Yaz aylarında kilise bahçesine komşu terasta yemek yemenin keyfi başka oluyor.
Lezzetli tencere yemeği ve ızgara çeşitleri ile zeytinyağlılara meraklı iseniz Hacıbaba Lokantası’na gidiniz.
PAZAR