16.01.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
Gönül Paksoy her yılbaşı dostlarını atölyesinde bir masa başında ağırlar. Onlara her yıl farklı Adana yemekleri ve tatlıları ikram eder. Bu yılın farklı yemekleri, palmiye kalbi, avokadolu kabak, zeytinyağlı pembe pancar, yoğurtlu ve mayonezli karides salatası, hindili börek, özel soslu deniz tarağı, soslu füme hindi dilimleri, kalamar dolması, küçük beyaz patlıcanlarla yapılan zeytinyağlı dolma, bulgurdan yapılmış küçük arapköftesiydi. Tatlı olarak kireçle sertleştirilmiş kabak tatlısı dilimleri, hamuru Adanadan getirilmiş cevizli taş baklavası ikram etti. Ekmekle, zeytinyağıyla evde hazırlanmıştı.İstanbulda güzel yemek yapan sadece Gönül Paksoy yok. Başka hanımlar hatta erkekler de var... Bu vesileyle Gönül Paksoyun ve diğer yemek meraklılarının özgün tariflerini içeren yemek kitaplarını sayın okuyucularıma hatırlatmak istiyorum. Gönül Paksoy-"Yemek İçin Tasarımlar" (Aralık 2000, Paksoy Yayını, büyük boy, 210 s.): Gönül Paksoy bu kitapta annesi Sehernaz Paksoy ve anneannesi Hatice Yıldırımdan öğrendiği yöresel yemekleri anlatıyor. Bakla salatası, hurmalı pilav, kakuleli kabak eşiğinde pekmezli tavuk, midyeli pırasa dolması, labne peynirli muhallebi gibi özel yemekleri ve tatlıları evde hazırlamak için tarifler veriyor. Gülriz Sururi-"Gülrizin Mutfağından" (Eylül 2003, Doğan Kitap, 284 s.): Gülriz Sururi balık yemeklerini, zeytinyağlı sebzeleri, kurabiyeleri, tatlıları tatlı tatlı anlatıyor. Lale Apa ve Bedriye Medina Remi-"Yeni Sağlıklı, Pratik, Renkli Yemekler" (Aralık 2003, Apa Yayıncılık, 348 s.): Lale Apa ve Bedriye Medina, genelde gençleri ve çalışanları hedef almış. Onlara, pratik, sağlıklı ve kolay hazırlanabilir yemekleri, tatlıları, kurabiyeleri tarif ediyorlar. Engin Akın-Mirsini Lambraki-"Türk Yunan Mutfağı" (Eylül 2003, İş Bankası Yayını, 320 s.): Lezzet ustası Engin Akının Yunanlı yemek yazarı Mirsini Lambraki ile birlikte hazırladığı bu kitapta genelde Ege kıyısının özel yemekleri tanıtılıyor. Zeytinyağlı ve doğal otlu yemeklerden hoşlananlar için bir el kitabı. Gönül Paksoy ana tarafından Kölemenoğlu sülalesinden, baba tarafından Musuldan Adanalı bir hanım. Kimya eğitimi görmüş. Çukurova Üniversitesinde öğretim üyeliği yaparken üniversiteden ayrılmış. İstanbula gelmiş. Sanatla ilgilenmeye başlamış. Ben onu eski halılar ve Türk takılarıyla ilgilendiği dönemde tanıdım. Sonra ilgi alanını genişletti. Giysiler tasarlayarak eski Türk kumaşlarıyla üretim yapıyordu. Şimdilerde butik mobilyaya merak sarmış. Zengin koleksiyonu geçen yıl İstanbulda Borusanda ve Japonyada sergilendi. Ergun Baskan-"Kalbe Giden Yol" (Ekim 2002, Güzel Sanatlar Yayını, büyük boy, 280 s.): Hukuk ve matbaacılık eğitimi gören, iş hayatındaki başarısının yanında mutfak merakını devamlı canlı tutan Ergun Baskan salatadan mezeye, çorbadan sakatata, garnilerden soslara çok geniş bir yelpazedeki birikimini bu kitapta toplamış. Leyla Akçağlılar-Ebru İpekçi-"Nerede Yiyelim" (Remzi Kitabevi, Haziran 2002, büyük boy, 280 s.): Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi, evlerine gelen misafirlere neler ikram edebileceklerini düşünmüşler. Sonra bunların tarifini bir kitapta toplamışlar. Halka soğan kızartmasından kuzu kaburgasına, elmalı tarttan borç çorbasına yemek ve tatlı tarifleri veriyorlar. Sofra hazırlamadan peçete katlamaya kadar usul adap öğretiyorlar. Leyla Akçağlılar-"Cordon Bleu, Fransız Mutfağı" (Aralık 1985, Güzel Sanatlar Yayını, 256 s.): Leyla Akçağlılar bu kitabında, ekonomi eğitimi görüp doktorasını tamamladıktan sonra Fransada devam ettiği ünlü Cordon Bleu Yemek Okulunda öğrendiği sosları, yemekleri, tatlıları, pastaları anlatıyor. Semahat Arsel-"Eskimeyen Tatlar" (Nisan 1996, Vehbi Koç Vakfı Yayını, büyük boy, 298 s.): Semahat Arsel bu kitapta Türk mutfak kültürünü anlatıyor. Türk mutfağının ana yemeklerini, böreklerini, tatlılarını tarif ediyor.Bunlar önceki yıllarda yayımlanan yemek kitapları. Yeni yayımlanan iki yemek kitabını da okuyucularıma tanıtmak istiyorum. Takuhi Tovmasyan-"Sofranız Şen Olsun" (Aralık 2004, Aras Yayınları, 158 s.): Takuhi Tovmasyan "yemek-anı" kitabında ninelerinin mutfağından damağında kalan tatlar ile aklında kalan hatıraları naklediyor. Yakın tarihten bir kesit ve geçmişteki sofralar hakkında bolca bilgi var. Selin Kutucular-"Büyükada Yemekleri" (Aralık 2004, Doğan Ofset, 212 s.): Selin Kutucular aile anıları ve hikayeleriyle birlikte, ailesinden öğrendiği yemekleri, tatlıları anlatıyor. Loğusa şerbetinin tarifini bile veriyor.