PazarGeceler Haliçte geçiyor

Geceler Haliçte geçiyor

21.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meyhaneleri, restoranları ve işkembecileriyle Boğaza alternatif olan Haliç artık geceleri tıklım tıklım...

Geceler Haliçte geçiyor

Bu tespit Haliçteki dönüşümün bir kısmını özetliyor. Semtin kültür-sanat etkinlikleri açısından hareketlenmesi de ilgi artışında pay sahibi. İki lokantanın iki yetkilisine kulak verin: Halat Restoranın şefi Rıfat Karakoç "Rahmi M. Koç Müzesi açıldıktan sonra, bu mekan oranın bir parçası oldu. Dolayısıyla müzeyi ziyaret edenler de burada yemek yiyip içmeye başladı" derken; Sadrazam Mahmut Et Lokantasının işletmecisi Ilgın Kaya da ilgi gören bir başka merkeze işaret ediyor: "Hafta sonları insanlar Miniatürke geliyor, bize de uğruyorlar." Cibalikapı Balıkçısının sahibi Behzat Şahin "Burada bir yer açmayı tercih ettim çünkü eskiden nam salmış bütün restoranlar Haliçteydi. Sonra pisliğin de sebep olduğu bir gerileme olmuş. Şimdi denizin temizlenmesiyle birlikte insanlar da gelmeye başladı" diyor. Halat Rahmi Koç Müzesinin bahçesinde yer alan Halat Restoran dışarıda 250, içeride 100 kişilik kapasiteye sahip. Denizle iç içe ve denizle ilgili olduğu için Rahmi Koç mekana Halat adını vermiş. Restoranın iç kısmının dekorasyonunda kullanılan antika yelkenler, resimler ve aksesuvarlar da Rahmi Koçun özel koleksiyonundan seçilmiş. Akdeniz mutfağından oluşan mönüde karides soslu levrek balığı ızgara, sebzeli risotto, yengeç bacağı salatası, kadayıfa sarılmış karides tercih ediliyor. Tel: (0212) 297 66 44 Restoranın adını Rahmi Koç koydu Giritli Eskiden Tekelin tütün fabrikasının borsası olarak kullanılan binada yaklaşık iki ay önce açılan Giritli Balık Lokantasının mönüsü Girit ve Akdeniz yemeklerinden oluşuyor. Yıllardır yerli ve yabancı mutfak şefleriyle çalışan Şaban Giritli, onlardan öğrendiklerini uygulayarak özgün lezzetler hazırlıyor. İki katlı mekanda dar ve uzun bir balkon var. 250 kişi kapasiteli mekanın müşterileri arasında sanatçılar, gazeteciler ve bürokratlar da bulunuyor. Tel: (0212) 533 18 66 Haliç Parkı manzaralı uzun bir balkonu var Fener Köşkü 13 yıl önce restorana çevrilen Fener Köşkü 200 yıllık bir Rum evi. Fener Rum Patrikhanesinin önünde bulunan mekan, kafe-bar ve restorandan oluşuyor. Mönü deniz ürünleri ağırlıklı, balık yemeyenler için et çeşitleri de mevcut. Balıklardan fener kavurma, et yemeklerinden de çökertme kebabı restoranın spesiyalleri. 10.00dan 02.00ye kadar açık olan Fener Köşkünün en yoğun günleri cuma ve cumartesi. Mekanda hafta sonları konservatuvar öğrencileri fasıl yapıyor. Tel: (0212) 621 90 25 Konservatuvar öğrencilerinden fasıl Daphnis Hotel Daphnis 106 yıllık dört Rum evinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Binanın tavanı, camları ve kapılarının orijinal halleri korunuyor. Binanın eski sahibi Yorgi Miloğlu hâlâ arada sırada geliyor ve kendi odasında kalıyor. Balattaki otel Patrikhaneye yakın olması nedeniyle turistler tarafından tercih ediliyor. Restoranın mönüsü Türk mutfağı ağırlıklı ama Yunanistandan her yıl gelen müşterileri memnun etmek için onların yemeklerinden de örnekler içeriyor. Tel: (0212) 531 48 58 Daimi müşterileri Yunanistandan Sadrazam Mahmut Tarihi 1964e dayanan Sadrazam Mahmut Et Lokantası Haliç kıyısında, Rahmi Koç Müzesinin yakınında bulunuyor. Mekana küçük yaşta çırak olarak giren Ilgın Kaya, sahip Mahmut Zevkliden sonra burayı işletiyor. Mönüde bütün sakatat çeşitleri, uykuluk, külbastı, sadrazam köfte, mumbar dolması var. En özel yemek ise kaymaklı bulgur pilavı. Masaların yanında mangal köşeleri bulunuyor. İşletmeci Kaya gelenler arasında Deniz Baykal, Bedrettin Dalan, Tarık Akan, Sertab Ereneri sayıyor. Tel: (0212) 237 21 55 Ahmet Altanın "Nerede?" dediği kaymaklı pilav burada Haliç İşkembecisi Tarihi Haliç İşkembecisinin bahçesi Fener Rum Patrikhanesine bakıyor. 75 yıllık bir geçmişe sahip olan restoranın müşteri temsilcisi Erdoğan Uygur, devamlı müşterileri arasında gazetecileri, üst düzey devlet memurlarını ve bakanları sayıyor. Mönüde işkembe çorbasının yanı sıra kuzu kelle, kokoreç, arnavutciğeri, salatalar, fırın sütlaç, zerde gibi lezzetler de bulunuyor. Mekan 24 saat açık. Tel: (0212) 534 94 14 75 yıllık işkembeci Cibali Cibali Et ve Balık Restoranın 100 kişilik bir terası var. İki katlı restoranın müşterileri genelde tiyatrocular ve işadamları. Manzarayı görmek için karşı taraftan gelenler çok. Restoran müdürü Ayhan Akıl canlı müzik bulunmadığını ama istek gelirse telefon edip anında ayarladıklarını söylüyor. Akıl "Pazarları çevrede etkinlikler oluyor, gelenler de yemek için bize uğruyor. Burası için gösterilen yoğun çabanın faydasını görüyoruz" diyor. Tel: (0212) 534 10 79 Canlı müzik yok ama anında ayarlanabilir Cibalikapı Behzat Şahin 2,5 yıl önce açtığı Cibalikapı Balıkçısı için "Burası eskiden maganda meyhanesi gibiydi. Tamamen yıkıp yeniden yaptık" diyor. Mutfak Ege ve Akdeniz ağırlıklı. Şahin "Kendimizi geleneksel Rum meyhanesi olarak tanımlıyoruz ve burası tam bir müdavim mekanı" diyor. Tel: (0212) 533 28 46 "Burası eskiden maganda meyhanesi gibiydi" Sultaninin binası 1938de inşa edilmiş. Restoranın mönüsü Ege, İç Anadolu ve ağırlıklı olarak Güneydoğu mutfağından oluşuyor. Ortaklardan Emre Danişmend "Mutfakla sınırlı kalmadık. Cibali unutulmuş bir yer. Buraya insanları çekmek için müzik organizasyonları yapıyoruz. Müdavimlerimiz arasında gazetecilerin yanı sıra Balatın yerlisi ufak bir topluluk var. Ortağımla ben Galatasaray Lisesi mezunuyuz ve o çevreden insanlar çok gelir" diyor. Tel: (0212) 0534 80 03 Sultani