PazarEvsiz hayvanlar raporu yayımlandı

Evsiz hayvanlar raporu yayımlandı

06.10.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

4 Ekim 1931’den beri tüm dünyada Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek ve bu sorunları engellemek için hayvan hakları konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan 4 Ekim haftasında yapılan uluslararası bir araştırma önemli sonuçlar ortaya koydu.

Evsiz hayvanlar raporu yayımlandı

‘Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya’ amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin sıcak bir yuvaya erişemeyen kedi ve köpeklerin sayısını tespit edebilmek ve sahiplenmenin önündeki bariyerlerin anlaşılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla, Türkiye dahil 20 ülkede kapsamlı bir küresel araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’sinin bir evi bulunmuyor; ancak belirli konularda iyileşme sağlanması durumunda hayvan sahiplenmeyi düşünenlerin oranı umut verici.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçlarına göre;

- Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’sinin bir evi bulunmuyor.

- Köpeklerin yaklaşık yüzde 21’i barınaktan, yüzde 17’si arkadaş aracılığıyla ve yüzde 15’i sokaktan sahiplenilirken, sokaktan sahiplenilen kedilerin oranı yüzde 28 seviyesinde.

- Sahipsiz bir kedi veya köpek ile karşılaşılması durumda, anket katılımcılarının yüzde 60’ı gerekli ilgiyi sunarak hayvanların bakımlarını sağladıklarını belirtiyor.

- Sahiplenmenin önündeki bariyerler kaldırıldığında, katılımcıların yüzde 47’si kedi, yüzde 45’i ise köpek sahiplenmeyi düşündüğünü belirtiyor.

- Sahiplenme önündeki temel bariyerler arasında ilk sırada ev koşullarının elverişli olmaması, sorumluluğun fazla olacağı kaygısı, iş veya seyahat durumları sebebiyle evde bulunulamaması durumunda bakım alternatiflerinin az oluşu, bakım masraflarının maliyetli olması ve köpeklerde davranış kontrolünün nasıl sağlanacağının bilinememesi belirtiliyor.