28.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Projeyi sahiplenecek kişileri ve kurumları beklediklerini belirten Aydemir, hepsi İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne kayıtlı olan koleksiyonunu 1976 ile 2006 arasında yaklaşık 30 yılı kapsayan bir sürede oluşturmuş. 700 parçadan meydana gelen koleksiyon, Adalar-Yunan-Ege ve Anadolu dönemi, Roma-Mısır ve Kuzey Afrika dönemi, Karadeniz Bölgesi ile Bizans dönemi amforalarından oluşan ve tüm dönemleri içine alan bir yapıya sahip. Aydemir ayrıca denizden çıkan ve çeşitli dönemlere ait Zeus heykelleri, yemek kapları, kadehler, şarap testileri gibi antik döneme ait ev ve gemici eşyalarını koleksiyonuna katmış. Amforalar konusunda dünyaca tanınmış bir uzman olan ve II. Dünya Savaşı'nda batırılan Paris 2 adlı batığı ortaya çıkaran Aydemir, Türk Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un anılarını, savaşı ve insanlığı anlatan "Ben Bir Türk Zabitiyim" adlı kitabın da yazarı.Denizle ilgili eşyalar toplayan koleksiyoncuların da müze fikrine çok olumlu baktıklarını anlatan Aydemir, "Koleksiyoncular bu müzeye eserlerini vermeye hazır" dedi. Aydemir ile birlikte projeyi hazırlayan Girit Tanıtım Hizmetleri Şirketi'nin sahibi Hakan Girit, "Bu proje ile ülkemize, ulusal ve uluslararası alanda prestij sağlayacak, bulunduğu bölgeye katma değer yaratacak kültürel bir eser kazandırmayı amaçlıyoruz" diyor: Çeşitli kaynaklara göre "dünyanın en büyük amfora koleksiyonuna sahip olan" milli dalgıç ve sualtı araştırmacısı Mustafa Aydemir, hazırladığı Sualtı-Deniz ve Amfora Müzesi Projesi ile 2 bin 600 yıllık bir süreci kapsayan tarihi, herkesle paylaşmayı hedefliyor. "Ayrıca amaçlarımız arasında, 2 bin 600 yıllık bir süreci kapsayan dünyanın en büyük özel amfora koleksiyonu ile, denizcilik tarihine ait belgeleri, bilgileri ve eserleri tüm dünyaya sunmak; ziyaretçileri, eski Anadolu, Antik Yunan, Roma ve Bizans dünyalarının tarih galerilerinde dolaştırırken, o dönemin sokak mizansenleri ile eğitmek ve bilgilendirmek; antik çağların denizcilik kültürünü, deniz ticaretini amforaların serüvenlerini ait oldukları çağların önemli kişi ve olaylarını tanıtarak, nesillere aktarmak var. Sualtı Deniz ve Amfora Müzesi'ne gelecek ziyaretçiler, MÖ 600 yılından başlayarak MS 1300 yıllarını da kapsayan bir tarihsel yolculuğa çıkacak; Anadolu, Yunan, Roma ve Bizans uygarlıklarına gidecekler." Neredeyse 2 bin yıllık bir yolculuğa çıkılacak Müzede Mısır-Roma-Yunan uygarlıklarının kültürel anlatımlarına, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Anadolu topraklarındaki amfora ticaretine, deniz savaşlarına, göçlerle oluşan etkileşimlere de yer verilecek. Gemicilik kültürü: Bu bölümde gemi yapımları ve modelleri, seyrüsefer-seyir kullanımları, denizciler anlatılacak. Ticaret kültürü: Burada alışveriş belgeleri, fiyatlar, ticaret limanları ve merkezleri, ithalat ve ihracat limanları, deniz ticaret yolları ve haritalar yer alacak. Sosyal yaşam kültürü: Yeme-içme, giyim kuşam ve günlük yaşam anlatılacak. Dönemin önemli insanları: Önemli olaylar, filozof-asker-sanatçıların hayatları ele alınacak. Bağcılık-şarapçılık kültürü: Bağcılık, amfora yapımı ve teknikleri, şarap türleri ve yapımı konularına yer verilecek. Müzede neler olacak? Torna tezgahlarında gerçek seramik yapımlar sergilenecek. Çocuklara yönelik gösteriler, canlandırma ve animasyonlar yapılacak. Hediyelik eşya reyonlarında dönemlerin kültürlerine ait simgeler bulunacak. Özel kaplarda zeytin ve zeytinyağı satılacak. Müze görevlileri tarihi kostümlerle hizmet verecek. Müzede sualtı arkeolojisi ile ilgili belgesel filmler gösterilecek. Eğer daha büyük bir müze yapılırsa, sualtı bölümünde yer alacak Akvaryum'un içerisinde antik batık kent imajı yaratılacak; yapıtaşları, sütunlar gibi mimari öğeler kullanılacak. Dekorunda antik batık kent olan Akvaryum'un içerisinde bir batık gemi ile etrafına saçılmış amforalar ve tarihi eserler de olacak. Akvaryum aynı zamanda müzenin konsepti ile de uyum sağlayacak. Bu şekilde diğer müzecilik örneklerinden ayrılacak. Tarihi doku ile sualtı aynı anda sergilenecek. Proje içindeki aktiviteler Yunan çömleği de denilen amfora dar ve iki kulplu, boyun kısmı aşağıya doğru biraz genişledikten sonra dibe doğru yeniden daralarak sonlanan toprak kaptır. Antik çağlarda içinde şarap, zeytinyağı başta olmak üzere pekmez, bal, sirke, zeytin, üzüm, incir, balık ve hubutat, reçine ve zift taşınmasında kullanılmıştır. Amfora nedir?