19.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
Ceyda Ulukaya ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / Ancak yasal olarak babalara tanınan ücretli izin süresi 5 ila 10 gün. Bu yüzden birçok işyeri, toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının bir parçası olarak babalara, annelere tanınan doğum iznine benzer sürelerde izin hakkı tanıyor. Bu uygulamayı hayata geçiren şirketlerden Pfizer Türkiye’den Uzman Temsilcisi Gökhan Taştan, Vodafone Türkiye’den Hukuk Müdürü Enver Aktaş ve Hewlett Packard Enterprise Türkiye’den Çözüm Mimarı Mustafa Yılmaz farklı sürelerle kullandıkları babalık izninin baba olma deneyimlerini nasıl etkilediğini anlatıyor:
Gökhan Taştan (12 hafta)
“Babayla bağı kuvvetlendiriyor”
Eşim hamileyken “Workin’ Mom” dizisini izlemiştik. Dizideki anne ve babaların ortak izin süreleri dikkatimizi çekmişti ve keşke Türkiye’de de böyle bir imkan olsa diye düşünmüştük. Kısa bir süre sonra bu kendi hayatımızda deneyimleyebildiğimiz için şanşlı olduğumuzu düşünüyorum. Eşim işe giderken gözü arkada kalmadı. Bu süreç boyunca oğlumla gerek gelişimi gerek fiziksel aktivitesi gerek oyunları, kısacası her konuda birlikte vakit geçirdik. 12 hafta boyunca annesi işteyken en önemli görev olan besleme görevini üstlendim. Bunun yanı sıra genel anlamda temizlik, bebek bakımı gibi birçok konuda sorumluluklarım arttı. Bu iznin bebeğin baba ile olan bağının kuvvetlenmesini, tüm rolün sadece annede değil babada da olduğunu kabul etmeyi sağladığını ve gelecekte onun da kendi eşine bu şekilde davranmasını aşılayacağını düşünüyorum.
Enver Aktaş (16 hafta)
“Eşime destek olmak çok güzel”
Eşim de ben de İstanbul’da, ailelerimizden uzakta yaşıyoruz. Babalık izninin böyle bir esneklik getirmesi, bizim için de bebeğimiz için de büyük şans oldu. Bebeğimizle ilk dönemlerinde yakından ilgilenebilmek ve her yönüyle zorlayıcı olan bu süreçte eşime destek olabilmek çok güzeldi. Bu süreci dışarıdan destek almak zorunda kalmadan, özellikle kendi düzenimiz içinde yaşamak da çok önemliydi. Bu sayede bebeğimizin de kurabildiğimiz bu bağdan çok mutlu olduğunu hissedebiliyorum.
Mustafa Yılmaz (24 hafta)
“Örnek olmasını diliyorum”
Şirketimiz (HPE) anne ve babaya, doğumdan itibaren 1 yıl içinde kullanılmak üzere 6 ay ücretli doğum izni sağlıyor. Ben de bebeğimizin ikinci altıncı ayında bu izni kullanmaya başladım. Bebeğin ve annenin en çok ilgiye ve desteğe ihtiyaç duyduğu ilk dönemlerde onların yanında olabilmek, profesyonel hayatın koşturmacası içinde çok zor. Bunu ilk çocuğumuzda tecrübe ettim. İkinci çocuğumuzda işyerinin babalara da sağladığı doğum izni sayesinde iş stresi olmadan aileme çok daha kaliteli zaman ayırabilme fırsatım oldu. Eşim de ondan aldığım iş yükünün etkisiyle daha çok dinlenme imkânı buldu. Bu imkanın diğer kurumlara da örnek olmasını umuyorum.