Pazar5 bin yıllık bir tarih yeniden canlanıyor

5 bin yıllık bir tarih yeniden canlanıyor

03.07.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Konya’nın en eski yerleşim yerlerinden Sille, restorasyon çalışmaları sayesinde önemli turizm merkezlerinden biri haline geliyor

5 bin yıllık bir tarih yeniden canlanıyor

Mağaraları, kiliseleri, restorasyon ve kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan tarihi eserleriyle Sille’de, 5 bin yıllık bir tarih gözler önüne seriliyor. Gelenek ve görenekleriyle, farklı dallarda el sanatları ürünleriyle Anadolu’da zengin bir kültürel birikime ev sahipliği eden Sille’de, Roma, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere, tarihi ve kültürel miras olarak sahip çıkılıyor. Bu amaçla Konya Selçuklu Belediyesi tarafından Sille’nin doğal dokusuna zarar vermeden yürütülen çalışmalarla tarih yeniden canlanıyor. Ak Cami, Çay Cami, Subaşı Cami, Orta Cami, Mormi Cami, Karataş Cami ve Mezaryaka Camisi’nin restorasyonu tamamlanarak ibadete açılmış. Hamamlar, Sille Deresi Köprüsü, su yolları ve su kemerleri restore edilerek, sokaklarda yayaların rahatlıkla yürüyeceği şekilde sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmış. 

Haberin Devamı

Sille’nin simgelerinden Bizans Dönemi’ne ait Aya Elenia Kilisesi de müzeye çevrilerek, turistlerin ziyaretine açılmış. Konya Selçuklu Belediyesi’nin uğraşının meyvesi olarak “Tarihi Kentler Birliği Müze Özendirme” yarışmasında Aya Elenia Müzesi ödüle layık görülmüş. “Tarihe Vefa Projesi” kapsamında restorasyonu tamamlanan Sille Şapeli ise Zaman Müzesi olarak turizme kazandırılmış. 

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Sille Mahallesi’nde yürütülen “Kaya Islahı Projesi”ne ilişkin verdiği bilgide, silüeti bozmadan teknik usullere göre titizlikle yürütülen projenin Türkiye’de Sümela Manastırı’ndan sonraki en kapsamlı çalışma olduğunu söylüyor. Proje sayesinde, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve önemli turizm destinasyonlarından Sille, daha güvenli bir hale geliyor. Çalışmalarda, düşme tehlikesi olan büyük hacimli kaya blokları temizlenerek, hem mahalle sakinleri hem de ziyaretler için daha güvenli bir ortam oluşturuluyor. 

Haberin Devamı

Pekyatırmacı, çalışmaların devam ettiği Sille’de basın mensuplarını ağırladı, çalışmaları yerinde anlattı.

5 bin yıllık bir tarih yeniden canlanıyor

Tek tek numaralandırıldı 

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Sille Kaya Islahı Çalışması’nın Sümela Manastırı’ndaki ıslah çalışmalarından sonraki Türkiye’nin en kapsamlı çalışması olduğunu söylüyor. Başkan  Pekyatırmacı 18 milyon liraya mal olacak çalışmayla ilgili bugüne kadar gelen noktada yapılanlara dikkat çekiyor: 

5 bin yıllık bir tarih yeniden canlanıyor

“Farklı etütler, projeler ve raporlamalar yapıldı. Ama en son çalışmayı 2019 yılında başlattık. Bütün bölgenin 3 boyutlu fotoğrafları çıkarıldı. Kayalar tek tek numaralandırıldı ve tehlike arz eden, düşme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Teknik raporlamalardan sonra bütün ilgili kurumlarla yapılan görüşmeler neticesinde bir proje ortaya çıktı. 2021 yılında yaptığımız ihaleyle kapsamlı projeyi uygulamaya başladık. Kayaların numara ve işaretlemelere göre kırılması gerekenler kırılıyor, indirilmesi gerekenler indiriliyor. Mevcut kayaların ileride olumsuz bir durum meydana getirmemesi için üst örtüleri oluşturuluyor. Önce ankajlar yapılıyor, ondan sonra güçlendirilmiş kombine ağ uygulamasıyla kaplanıyor. Kayaların hepsini bertaraf etmemiz mümkün değil. Aslında buradaki kayalar Sille’nin silüeti haline gelmiş durumda. Onu da muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu manada en tehlikeli, en riskli olan kayaları tespit ediyoruz. Onları bertaraf ediyor, indiriyoruz. Onun dışındaki kayaları da muhafaza ediyoruz. Sadece üst taraftaki çalışmalar değil, aynı zamanda alt tarafta da ilerleyen zamanda aşağıya düşebilecek olan kayaçların olumsuz etkisinin meydana gelmemesi için çelik bariyerler oluşturuyoruz. 2 çelik bariyer oluşturulacak. En son olarak Baraj Caddesi’nin üzerinde toprakarme duvar teşkil edilecek. Bu duvardan sonra artık hem Baraj Caddesi hem de Sille’nin üst bölgesi afete maruz alandan çıkarılmış olacak.