02.12.2021 - 16:53 | Son Güncellenme:
Lastiklerin basınç değerlerini sürekli olarak kontrol eden ve sıkıntı halinde ikaz veren teknolojiye lastik basınçölçer denilir.
Lastik Basınç Ölçer Nasıl Kullanılır?
Söz konusu sensör TPMS şeklinde ifade edilmektedir. İfadenin açılımı Tyre Pressure Monitoring System olmaktadır. Bu sensörün araçlarda kullanımı 2006 senesinden itibaren zorunlu kılınmıştır. Güvenli bir sürüş vaadi sunan sensör, sürücünün konforunu da arttırmaktadır.
Lastik basınç ölçer iki farklı türde ortaya çıkmaktadır. Bunlar ABS beynine bağımlı ve bağımsız şeklinde adlandırılmaktadırlar. ABS beynine bağımlı sensörler tekerleklerin dönüş hızlarını referans almaktadırlar. Ölçümlerini bu doğrultuda yapmaktadırlar. Bir araçtaki lastik basıncı uygun değerin altına düştüğünde lastiklerin dönüş hızı artışa geçmektedir. ABS beyninden gelen bilgi, lastik basınç ölçeri devreye sokmaktadır. Böylece sürücüye uyarı verilmektedir.
Anlatılan ilgili yöntem, TPMS sisteminin devreye girmesiyle rafa kaldırılmıştır. Sözü edilen sistem güncel versiyona sahip bir ölçüm sistemine işaret etmektedir. Bu sistemle birlikte lastiklerin her birinde ölçer mevcut olup bağımsız ölçüm yapabilmektedir.
Lastik Basınç Ölçer Ne İşe Yarar?
Lastik basınç ölçerlerin her birinin kendine özgü kimliği bulunmaktadır. Araç sahibi, bu ölçerler sayesinde aracıyla sürekli biçimde bağlantı kurabilmektedir. Üstelik kablosuz bağlantı sağlayabilmektedir.
Basınç değeri önerilen seviyenin altına düştüğü taktirde, sürücü ikaz edilmektedir. Böylece lastiklerin kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Lastik basıncı izleme sistemi, sahip olduğu batarya sayesinde ilgili işlevleri yerine getirebilmektedir. Taşıdığı bataryanın ömrü 10 yıl olarak bilinmektedir.
Lastik basınç ölçerlerin avantajları saymakla bitmemektedir. Bu avantajlar ne işe yaradığını açıkça göstermektedir. En büyük avantajı sürücünün konforunu arttırması ve herhangi bir problemin önüne geçilmesini sağlamasıdır.