Oynatma Listesi
HABERLER

Ukrayna'da füze saldırısında hasara uğrayan hastanede enkaz kaldırma çalışmaları

Ukrayna hükümeti, Rusya'nın Pazartesi günü Ukrayna'daki bazı şehirlere düzenlediği füze saldırısında 36 kişinin hayatını kaybettiğini, 140 kişinin yaralandığını duyurdu. Vurulan yerler arasında Kiev'deki bir çocuk hastanesi de var.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin başdanışmanı Andriy Yermak, füze saldırısında ağır hasar alan Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'nde 2 kişinin öldüğünü duyurdu. Ukrayna'nın en büyük pediyatri servisine sahip hastanede görevli doktorlardan Lesia Lysytsia BBC'ye yaptığı açıklamada füzenin düştüğü an önce büyük bir ışık gördüklerini, ardından korkunç bir patlama sesi duyduklarını söyledi; "Hastanenin bir bölümü yıkıldı ve başka bir bölümünde de yangın çıktı. Hastanenin belki yüzde 60-70'i ağır hasar gördü." Olay yerinden gelen görüntülerde, bazıları serum takılı olan küçük çocukların hastane boşaltılırken dışarıda oturdukları görülüyor. Dr. Lysytsia, Ohmatdyt tesisinin kanser tedavisi ve organ nakli de dahil olmak üzere birçok alanda tedavi sağlayan büyük bir hastane olduğunu söyledi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, İngiliz medyasına ajansına yaptığı açıklamada bombardımanın savaşın başlangıcından bu yana başkente yapılan "en şiddetli saldırılardan biri" olduğunu belirtti. Kliçko, Kiev'in Dniprovsky bölgesinde bir doğum hastanesinin de saldırılarda düşen enkazlar nedeniyle hasar gördüğünü ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ukrayna'nın orta kesimindeki Krıvıy Rih kentinde ise askeri yönetimin başkanı Oleksandr Vilkul, şehirde en az 10 kişinin öldüğünü ve 31 kişinin yaralandığını duyurdu. Doğudaki Pokrovsk kentinde 3, Dnipro'da ise 1 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Rusya'nın gündüz saatlerinde saldırı düzenlemesi alışılmadık bir durum. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy farklı türde füzelerle 40'tan fazla saldırı yapıldığını belirterek, misilleme sözü verdi.

RUSYA İNKAR ETTİ FÜZE MOSKOVA'YA AİT ÇIKTI

Rusya ise sivil tesisleri hedef aldığını reddetti ve çocuk hastanesindeki hasarın Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin savunma füzeleri nedeniyle oluştuğunu savundu. Ukrayna ordusu ise vurulan hastane bölgesinde çekilen ve bir Rus Kh-101 kruz füzesine ait parçaları gösterdiği iddia edilen fotoğraflar paylaştı.

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ise Ukrayna'nın müttefiklerinin bir an önce hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Umerov, "Savunma kabiliyetimiz halen yeteriz. Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var" dedi.

Ukrayna'nın müttefikleri hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'yı "acımasızca Ukraynalı sivillere saldırmakla" suçladı.

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Lammy de "Putin'in yasa dışı savaşından sorumlu kişileri artık cezalandırmalıyız" diye konuştu. Birleşmiş Milletler'in (BM) Ukrayna'daki insan hakları gözlem misyonu son aylarda sivil ölümlerin giderek arttığını açıkladı. BM'nin son raporu Mayıs ayının son bir yıldır en çok sivilin öldüğü ay olduğunu gösteriyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER