;
Oynatma Listesi
HABERLER

Site aidatlarına 'asgari ücret' zammı! Ne kadar artış yapılacak?

Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük artışın apartman ve site aidatlarına da zam olarak yansıtılacağına ilişkin hazırlıklar tesis yönetim sektörü tarafından tepki ile karşılaşıldı. Peki fahiş artış önlenebilir mi? Aidatlara ne kadar artış yapılacak? İşte detaylar...

Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret belirlendi. Asgari ücret yüzde 34’lük artışla 11 bin 402 TL seviyesine yükseltildi. Site aidatlarındaki artışı belirleyen en önemli etken olan asgari ücret zammı sonrası gözler kat malikleri ve yönetimi arasındaki görüşmelerde olacak. Asgari ücret artışı sonrası aidatlara zam ne kadar yansıtılacak? 

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında açıklayan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı şu ifadeleri kullandı: 

‘AİDAT BÜTÇESİNİN YÜZDE 70’İ PERSONEL GİDERLERİ’ 

“Asgari ücret oranlarında yüzde 34 artış oldu. Bir sitenin aylık toplanan aidat bütçesinin yüzde 70’lik bölümü personel giderlerinden oluşmaktadır. Diğer giderler ise hizmet giderleri, peyzaj giderler, temizlik malzeme alımları. 

‘YAKLAŞIK YÜZDE 30 ZAM OLACAK’ 

Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık yüzde 30’luk aidat artışı konutlarda olacak. Her yerde yüzde 30’luk artış gösterecek diyemeyiz. Projeden projeye değişecek. Sitenin fiziki yapısı, saha durumu, çalışan personel, temizlik personellerinin sayısı dediğimizde alınan hizmete göre değişkenlik göstermektedir. 

‘AİDATLARA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ’ 

6 ayda bir artışlar oluyor. Asgari ücretteki artışlar nedeniyle yönetici bu artışları yapmak zorundadır. Siz aidat avans tutarına itiraz ediyorsanız, yüksek buldum diyorsanız itiraz edebilirsiniz. Burada bir tek kat maliki bile yöneticinin kendisine tebliğ ettiği aidatı uygun görmeyip fahiş olduğunu düşünüyorsa sitenin yöneticisine itiraz eder. Kanunen yönetici de gecikmeksizin kat malikleri kurulunu toplar. Yeni bir proje hazırlar, kat malikleri genel kurulu toplantısında aidat avansının görüşülmesini tartışırlar. 

30 DAİRELİK BİR BLOKTA 2 KİŞİ ÖDEYEMİYORUM DEDİ, YİNE DE İPTAL OLUYOR MU? 

Kat malikleri genel kurulunu yönetici çağırır, toplantıya katılanların yüzde 50+1 oy çoğunluğu ile kabul edilir. Aidatınızı ödememekle ısrarcı olursanız her ay için yüzde 5 gecikme tazminatı uygulanır ve icralık olabilirsiniz. 

Bazı hukukçular kat maliklerimiz kamuoyunda mahkemeye başvurun, aidatı kabul etmeyin gibi düşünceleri var ama bunun kanunda yeri yok. Bu tarz yaklaşımlar toplumun huzurunu bozar bazı hukukçularımızın kaçınması gerekir. 

KARNESİ OLMAYAN YÖNETİCİLER, YÖNETİCİ OLAMAYACAK! 

Tesis yönetim sektörü ülkemizde ciddi büyüme kat etmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2020 yılında toplu konut yaşam alanı sayısı 38 milyon 400 bin konut olduğu açıklanmıştır. Bunun da 20 milyonu site ve apartmanlardaki bağımsız bölümlerden oluşmaktadır. Tesis yönetim şirketleri bu sayının 5 milyon toplu konut alanını yönetmektedir. Tesis yönetim şirketleri doğrudan 23 milyon kişi ile temas halinde. 

Türkiye genelinden katılan il başkanları tarafından bir şube müdürlüğünün kurulması ile ilgili devletten arz ettik. İstanbul Milletvekili Murat Kurum bizlerin derdine çare oldu. 1 ay içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde mesleki hizmetler dairesi başkanlığı adı altında Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şubesi Müdürlüğü kuruldu.  

‘MESLEKİ STANDARTLAR OLUŞTURULACAK’ 

İlk defa bu sektörle ilgili somut adım atıldı. Bizi bazı müjdeler bekliyor. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde tesis yönetim şirketlerine mesleki standartlar oluşturulacak. Tecrübesi olan, sicil kaydı temiz olan tesis yönetim şirketlerine karne verecek. Aynı müteahhitler karnesi olduğu gibi tesis yöneticiliği hizmeti veren şirketlere de yakın zamanda karne zorunluluğu gelecek. Bu belgeye sahip olmayan hiç kimse yöneticilik hizmeti veremeyecek.” 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER