
Bazı hastalıkla meslek hastalığı olarak biliniyor. Peki hangi hastalıklar meslek hastalığına giriyor? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
SGK sisteminde siz çalışma hayatına girdikten sonra bir hastalığa yakalandığınızda bunu da heyet raporuyla kanıtlarsanız. Bu konuyla ilgili bazı imkanlara başvurabiliyorsunuz. Yaptığınız işle ilgili olarak oluşan bir rahatsızlığınız varsa burada meslek hastalığı üzerinden değerlendiriliyor. SGK bunu 5 gruba ayırmış durumda.
A GRUBU: Kimyasal maddeler üzerinden oluşan hastalıklar
B GRUBU: Mesleki cilt hastalıkları
C GRUBU: Pnömokonyozlar ve diğer meslek solunum rahatsızlıkları
D GRUBU: Meslek bulaşıcı hastalıklar
E GRUBU: Fiziki etkenlerle olan hastalıklar
EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN HASTALIKLAR NELER?
Ülkemizde de bu alanda başvuru yapan birçok vatandaş bulunuyor. Peki en çok başvuru yapılan hastalıklar neler? Pnömokonyozlar, omurga arızaları, omuz, kol ve tendon arızaları, slikozis hastalıklarım üzerinden değerlendirebiliriz.
BAŞVURUDA BULUNANLAR HANGİ MESLEĞİ YAPIYOR?
Madenlerde çalışanlar, tekstil sektöründe çalışanlar, inşaat sektöründe çalışanlar genelde bu hastalıklarda başvuran meslek hastalıkları.
KİŞİ BU HASTALIKLARDAN BİRİNE SAHİPSE NE YAPMASI GEREKİYOR Kİ EMEKLİ OLABİLSİN?
Bununla ilgili ilk önce işyerinden bir yazı devamında da SGK'ya başvuruyor. SGK vatandaşı hastaneye sevk ediyor. Hastanede tedavi ve teşhis sürecini tamamlıyor. Tüm bu süreçler tamamlandığında ilgili kişi bazı haklara kavuşmuş oluyor.
PEKİ BU HAKLAR NELER?
Malulen emekli dediğimiz kıstas: Orada en az rapor oranı yüzde 60 olursa ve SGK'ya kayıtlı 1800 gün çalışmanız varsa siz malulen emekli olabilirisiniz. En önemli detay burada yaş haddi aranmıyor.
Bir alternatif daha var. Gelir bağlanması. Gelir ise iş gücü kayıp oranı yüzde 10 üzerinde ise gelir bağlanıyor. Burada ayrıca başka bir işte de çalışabiliyor. Malulen emeklilikte bir işyerinde çalışamaz.