Videolar, Afganistan savaşının son günlerinde yürütülen operasyon hakkında birkaç yeni ayrıntı sunuyor.
Ancak, New York Times sayesinde gizliliği kaldırılan ve kamuya ifşa edilen görüntüler, ABD askeri liderlerinin, beyaz Toyota Corolla'nın içinde kimin - ve neyin - olduğu konusunda yanlış bir sonuca varmadan önce durumu gözlemlediklerini gösteriyor.
29 Ağustos'ta iki insansız hava aracı, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki ABD askerleri Afganistan'ın başkentinde son uçuşları yüklemek için yarışırken, ABD'li bir yardım görevlisi olan Zamarai Ahmadi'nin Kabil'deki evine giderken renkli ve siyah-beyaz termal görüntülerini yakaladı.
Birkaç gün önce, bir DEAŞ-Horasan intihar bombacısı 13 Amerikan askerini ve en az 170 Afgan'ı öldürmüştü.
Videoda, 10 kişiyi öldüren bir Hellfire füzesi çarpmadan önce arabanın yakınında insanlar görülüyor. Komşular alev topuna dönen aracı suyla söndürmek için avluya çıkıyor. Ölenler arasında Ahmedi, diğer iki yetişkin ve yedi çocuk da vardı.
Üst düzey savunma yetkilileri başlangıçta sivillere zarar verildiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.
'ARABADA BOMBA VARDI' İDDİASI
Pentagon o sırada ayrıca, patlamanın arabada 'önemli miktarda patlayıcı madde' olduğuna dair kanıt sağladığını ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark A. Milley'nin bunu 'haklı bir saldırı' olarak nitelendirdiğini vurguladı.
Yayınlanan videolar, Ahmedi'nin patlayıcı değil su bidonu taşıdığını gösterdi.
Patlama-sonrası değerlendirmelerde deneyimli eski bir Hava Kuvvetleri bomba teknisyeni olan Brian Castner, videoların Pentagon'un 'arabada gizli bir bomba olduğu' yönündeki iddialarını daha da zayıflattığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz danışmanı Castner, “Ordu, ekstra kanıt toplamak için olay yerine hiç gitmemiş olsa bile, videoda bir patlama ve yangın görülüyor. Arabalar, füzelerle vurulduklarında alev alıyor" dedi.
PENTAGON: KÖTÜ NİYET YOK
Savunma yetkilileri, bu saldırıların kötü niyet olmadan yapıldığı konusunda ısrar etti. Bu sonuçlar, 2015 yılında kuzey Afganistan'da bir hastaneye düzenlenen saldırı gibi sivilleri öldüren diğer saldırıların ardından geldi ve ordunun diğer trajedilerden öğrenilen dersleri nasıl uyguladığına dair soruları gündeme getirdi.Son 20 yılda Afganistan, Irak ve başka yerlerde benzer ölümcül hatalardan sorumlu olan Savunma Bakanlığı bünyesindeki analistlerin ve uzmanların, saldırı sırasında veya sonrasında nasıl olup da çocukları tespit edemediği belirsizliğini koruyor.