Oynatma Listesi
HABERLER

Milyonları ilgilendiriyor: Kredi kartlarından savunma payı kesintisinde tarih netleşti

Torba yasa teklifine göre, limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerine yönelik yıllık 750 liralık savunma payı kesintisinde detaylar netleşti. Peki bu ücret sabit mi kalacak yoksa her yıl artacak mı?

Limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerinden kesilecek 750 liralık kesinti, her yıl ocak ayının 5’inci gününde hesaplara yansıtılacak. Kart iptal edilse de pay iade edilmeyecek. Peki bu ücret sabit mi kalacak yoksa her yıl artacak mı?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Kredi kartlarında 100.000 TL ve üzerinde limiti olanlardan yılda bir defa olmak üzere 750 TL’lik savunma Sanayi katkı payı alınmasına ilişkin yasa teklifi Meclis’e sunulacak. Yine aynı şekilde tapu işlemlerinde araba alım satımlarında da savunma Sanayi‘ye katkı payı getirilmesi düşünülüyor.

BANKALARDAN YENİ HAMLE

Buna ilişkin bankalardan da katkı paylarını kart kullanıcılarına yansıtmamak adına 750 TL’lik kartlara puan yükleme chip para yükleme, bonus para yükleme gibi hamleler olduğunu görüyoruz. Vatandaştan haberi olmadan kredi kartı paylarının limitlerinin yükselip vatandaşın daha fazla harcama yapmasına neden olan bankaların böyle bir hamlesi ödenecek alınacak katkı payının önüne geçmeyecek.

 İki husus söz konusu birincisi vatandaşın milli menfaatleri ve ülkesi devleti söz konusu olduğunda yapacağı vereceği yardımda maddi manevi kuşkusuz gözü olmayacaktır.

Yanıbaşımızda iki saatlik mesafede savaşın bu kadar bize yaklaşması şu anda rahat ve huzur içerisinde yaşayan bir toplum olarak hayal bile edemeyeceğiz bir durum. Ancak Amerika’nın F 35 programından bizi çıkarması savunma sanayi yatırımlarında ilgili parçaların ve donanım ve yazılımların Türkiye’ye yabancı devletlerce gönderilmemesi yine aynı şekilde Türkiye’nin yapmış olduğu savunma Sanayi ve teknoloji hamlelerinde karşılaştığı engellemeler bu katkı payının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bu tutarlar Hazineye aktarılmadan doğrudan savunma sanayi tarafından kullanılacak tutarlardır. Bir diğer husus bankalar vatandaşa sormadan bu kart limitlerini artırıp vatandaşın üzerinden gecikme zammı ve faizi alarak en yüksek karları elde eden özel sektör kuruluşlardır.

KREDİ KARTI SAVUNMA PAYI KESİNTİSİNDE TARİH NETLEŞTİ

100.000 TL ve üzerinde kart limiti olan kişilerden 750 TL Savunma Sanayi payı alınması gibi İtalya’da örneğini görmüştük. Düzenlemede 5 Ocak itibari ile alınacak bir durum söz konusu. 5 Ocak‘ta kart limitleri 100.000 TL altındaysa katkı payı olmayacak ama 5 Ocak’tan sonra 100.000 TL üzerine çıkartılırsa katkı payı alınacak. 100.000 TL’yi geçer limiti olanlardan her 5 Ocak itibari ile alınacağını biliyoruz. Katkı payı her yıl belirli oranda artırılacak."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER