Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail ile Ürdün arasındaki tüm kara sınır kapıları kapatıldı

İsrail ile Ürdün arasındaki Kral Hüseyin (Allenby) Sınır Kapısı üzerinde bu sabah silah sesleri duyuldu.Çok sıkı korunan sınır kapısında kamyondan inen bir kişi, İsrail sınır muhafızlarına ateş açtı. Resmi açıklamaya göre üç İsrailli saldırıda öldü, saldırgan ise vuruldu.Saldırganın indiği kamyonda patlayıcı arayan İsrail ordusu, aracın Ürdün tarafından geldiği bilgisini verdi.

 

İşgal altındaki Batı Şeria'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Nida İbrahim, Allenby sınır kapısının Filistinlilerin Ürdün'e seyahat edebildiği tek nokta olduğunu vurguluyor.

Batı Şeria'dan Ürdün'e geçmek isteyen Filistinlilerin beş kez arandığını belirten İbrahim, sınır kapısının yüksek güvenlikli olduğunu ve askerler dışında kimsenin yaklaştırılmadığının altını çiziyor.

"Allenby geçişi yakınlarındaki saldırı çok büyük güvenlik ihlali" diyen Al Jazeera muhabiri, saldırganın içeriye silah sokarak ateş açtığını hatırlattı.

 

TÜM SINIR KAPILARI KAPATILDI

Saldırının ardından hem Amman'dan hem de Tel Aviv'den Allenby sınır kapısının ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığı açıklaması geldi.

Öğle saatlerinde ise İsrail ve Ürdün arasındaki bütün sınır kapıları kapatıldı. Allenby'nin yanı sıra Kızıldeniz yakınındaki Vadi Araba (Yitzhak Rabin) ile 48 toprakları olarak bilinen İsrail'e açılan Şeyh Hüseyin (Ürdün Nehri Kapısı) Sınır Kapısı isimli iki geçiş daha bulunuyor.

ERİHA KUŞATILDI

İsrail ordu radyosu, saldırının ardından Batı Şeria'nın doğusunda yer alan Eriha'nın askerler tarafından kuşatıldığını duyurdu.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

Saldırganın kimliği belirlendi. İsrail medyası, Ürdün vatandaşı 39 yaşındaki Mahir Diab Hüseyin el Cezi'nin saldırıyı gerçekleştirdiğini bildirdi. El Cezi, Petra'nın doğusundaki Udruh kasabasından.

Ürdün'ün nüfusunun yaklaşık üçte biri Filistinli mültecilerden oluşuyor.

İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Ürdün sınırında gerçekleşen saldırı, Tel Aviv'de alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Saldırı savaşın başından bu yana bir ilk niteliği taşıyor ve İsrail güvenlik kabinesi akşam saatlerinde olağanüstü toplanacak.

HAMAS: YİĞİT KAHRAMANLARDAN BİRİ

Hamas'tan yapılan açıklamada ise Ürdün sınırındaki saldırının Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki İsrail katliamlarına bir yanıt olduğu vurgulandı. Yazılı açıklamada, Ürdün'ün yiğit kahramanlarından birinin sınır kapısında düzenlediği operasyonun Arap halklarının işgali reddettiğinin beyanı olduğu kaydedildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER