Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail Akdeniz'den vuruldu! Askeri üste onlarca ölü ve yaralı var

İsrail'in hayati önemdeki şehrinde sabah saatlerinde yine sirenler çaldı, Pazar akşamı gerçekleşen saldırının korkusuyla insanlar sığınaklara koştu. Hayfa'da büyük bir panik havası var. Suudi Arabistan gazetesi Şarkul Avsat'da Ağustos başında yayımlanan bir haberin ilk cümleleri şöyleydi: "Hayfa artık çoğu kişinin tanımladığı gibi ‘yaşama ve dinlenme şehri’ ya da 48 Araplarının (İsrail vatandaşı Filistinliler) dediği gibi ‘denizin gelini’ olmaktan çıktı ve buraya ayak basan herkesin her köşe başında korkuya kapıldığı bir şehir haline geldi."

 

'İsrail'in en büyük korkusu Hayfa'nın hedef alınması' başlıklı haberde şehrin İsrail için ne kadar önemli olduğu belirtiliyor ve özellikle limana vurgu yapılıyordu. Haberde İsrail'in dünyaya açılan kapısı olan stratejik kent Hayfa'da limandaki konteynerler ya da silah depolarının Hizbullah tarafından vurulmasının bir patlama dizisini tetikleyebileceği uyarısı da varı.

İsraillilerin en büyük kabusu Ekim ayından itibaren gerçeğe dönüştü, Hayfa'yı füze sağanağına tutan Hizbullah en sonunda bir askeri üssü vurmayı başardı.

Hayfa'nın güneyindeki Binyamina üssündeki askerler akşam yemeği için toplanırken, kendilerine doğru gelen kamikaze silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) habersizdi.

Yerel saatle 19.00 sularında Akdeniz tarafından Hayfa'ya doğru ilerleyen kamikaze drone'lardan biri yemekhaneyi vurdu. Üste Gazze Şeridi'ndeki katliamlarla adını duyuran Golani Tugayı'nın askerleri bulunuyordu.

Üssün vurulduğu haberleri İsrail'e şok dalgaları yayarken, ordu gece yarısına doğru dört askerin öldüğünü resmen açıkladı. Binyamina'daki saldırıda 58 asker de yaralandı ve bunlardan yedisinin durumu ağır.

Ordudan yapılan kısa açıklamada hiçbir uyarı sireninin çalmamasına vurgu yapıldı ve saldırının soruşturulduğu belirtildi.

Times of Israel, denizden İsrail hava sahasına giren kamikaze drone'ların Mirsad modeli olduğunu, İran üretimi Ebabil-T olarak da bilindiğini yazdı. Mirsad SİHA'sını Hizbullah'ın ana suikast drone'u olarak tanımlayan yayın organı, silahın daha önce de kullanıldığını hatırlattı.

Hizbullah ise yaptığı açıklamada Hayfa'yı ilk kez kullandıkları drone'larla hedef aldığını kaydetti.

Saatte 370 kilometre hıza ulaşabilen kamikaze drone'un 120 kilometrelik bir menzile sahip. Hayfa ile Lübnan'ın güneyi arasındaki mesafe ise kuş uçuşu yaklaşık 35 kilometre. Mirsad SİHA'sı 40 kilogram ağırlığında füze ya da patlayıcı taşıyabiliyor.

Times of Israel, kamikaze drone'ların radarlar tarafından belirlendiğini ve birinin Hayfa'nın kuzey açıklarında vurularak düşürüldüğünü yazdı. Habere göre savaş uçakları ve helikopterler ikinci kamikaze SİHA'yı takip ediyordu ancak Mirsad model drone izini kaybettirdi. İsrail ordusu ikinci drone'un kaybolduğunu tahmin ediyordu ancak bir anda Binyamina'daki askeri üste patlama gerçekleşti.

TEL AVİV'DEN 48 SAAT SONRA

Hizbullah geçen hafta Cuma günü 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmada ilk kez İsrail'in başkenti Tel Aviv'i kamikaze drone'la vurmayı başardı. Hayfa'daki askeri üssün yine kamikaze SİHA ile vurulması, Tel Aviv'deki saldırıyı izliyor.

Tel Aviv saldırısında İsrail hava savunma sistemlerinin birkaç kez denemeye rağmen kamikaze drone'u durduramadığı ortaya çıktı. İsrail ordusu, iki kamikaze SİHA'nın Tel Aviv'e doğru geldiğini, birinin savaş uçakları tarafından gökyüzünde vurulup düşürüldüğünü söylüyor. Lübnan sınırı ile Tel Aviv arasında kuş uçuşu yaklaşık 100 kilometre bulunuyor.

Başta lideri Hasan Nasrallah olmak üzere son iki ay içerisinde tüm üst yönetimini İsrail saldırılarında kaybeden Hizbullah'ın arka arkaya Tel Aviv ve Hayfa'yı drone'larla vurması, Lübnanlı grubun askeri kapasitesine dair beliren kuşkuları ertelemiş görünüyor.

Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki şehirler ve yerleşimlere her gün neredeyse yüzlerce füze ateşliyor. Yanı sıra 1 Ekim'de başlayan kara işgalinde İsrail birlikleriyle sınır hattında çatışıyor.

HİZBULLAH: KÜÇÜK BİR UYARI

Hizbullah, İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa'nın aylar öncesinde füze saldırıları nedeniyle tahliye edilen Kiryat Shmona ve Metulla'ya benzeyeceğini vurgulayan bir açıklama yaptı. İran destekli grup, İsraillilerin Hayfa'da tanık oldukların şeylerin küçük bir uyarı olduğunu da ekledi.

Hizbullah açıklamasında ayrıca kamikaze drone'lar Akdeniz semalarında ilerlerken Hayfa'nın kuzeyindeki Akka ve Nehariye'ye onlarca füze ateşlendiği, İsrail'in hava savunma sistemlerinin meşgul edildiği vurgulandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER